Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin A-Kruunusta vuokra-asuntoa hakevalle, asunnossa asuvalle
sekä asuntoon muuttavalle ja asunnosta pois muuttavalle. Löydät paljon hyödyllistä tietoa myös asukasoppaastamme.

ASUNTOA HAKEVALLE

MUUTTAVALLE

A-KRUUNU FACEBOOKISSA

Asuntoa hakevalle

Kaikki asuntomme ovat ARA-vuokra-asuntoja, joten noudatamme asukasvalinnassa ARA:n asukasvalintaohjeistusta. Ryhmittelemme hakijat asuntotarpeen kiireellisyyden ja varallisuuden perusteella. Asukasvalinnoissa pyrimme tarjoamaan asuntoja niitä eniten tarvitseville.

Asuntoa voi hakea myös alaikäinen. Silloin asunto vuokrataan huoltajan nimiin, kunnes hakija täyttää 18 vuotta.

Kyl­lä, voit ha­kea asun­toa. Jos si­nul­la on luot­to­tie­to­mer­kin­tö­jä, vakuuden määrä on 1-3 kuukauden vuokran suuruinen.

A-Kruunun asunnot on tarkoitettu pysyvään asumiseen.

Rakennutamme monen kokoisia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja kehyskunnissa (Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Vihti ja Mäntsälä). Vuoden 2019 alusta toiminta-aluettamme on laajennettu myös muille maamme suurimmille kaupunkiseuduille, joilla on suuri kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarve. 

Voit hakea asuntoa uudiskohteestamme ja/tai valmiiden kohteiden vapaiden asuntojen joukosta. A-Kruunun vuokra-asunnot ovat pääsääntöisesti 1–4-huoneen kerrostalokoteja, keskimäärin 30 m²– 85 m².

Lue lisää asunnon hakemisesta.

Vesi ja sähkö eivät sisälly vuokraan. Vesimaksu perustuu kulutukseen mittaroinnin perusteella. Asukas solmii huoneistokohtaisen sähkösopimuksen valitsemansa sähkötoimittajan kanssa.

Tupakointi huoneistossa ja sen parvekkeella on kielletty. Vuokranantajalla on oikeus myös rajoittaa kiinteistön alueella tupakointia tarvittaessa. Poikkeuksia voi olla vanhoissa vuokrasopimuksissa.

Voit jättää asuntohakemuksen milloin tahansa sähköisesti tai tilaa hakemuksesta paperinen versio sähköpostilla osoitteesta vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla numeroomme 0202 207 100 ma–pe klo 12.00-14.30.

Voit tutustua A-Kruunun asuntokantaan sekä vapaisiin ja lähiaikoina vapautuviin asuntoihin täällä. Rakenteilla olevien uudiskohteidemme perustiedot löydät täältä. Voit liittyä uudiskohteen postituslistalle ennen kohteen valmistumista. Silloin saat sähköpostiisi tiedon hakuajan alkamisesta.

Mikäli asukasvalinta kohdistuu sinuun, olemme yhteydessä pääsääntöisesti sähköpostitse tai puhelimitse.

Lue lisää asunnon hakemisesta.

Hakemus on voimassa kolme kuukautta sen jättämisestä. Mahdollisesti aiemmin jättämäsi hakemukset korvautuvat automaattisesti, kun jätät uudet asuntohakemuksen.

Miten voin muuttaa tai päivittää hakemukseni tietoja?

Voit muuttaa tai päivittää hakemuksesi tietoja lähettämällä päivitetyt tiedot sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla ma–pe klo 12.00 – 14.30 numeroon 020 7207 100.

Vakuus tulee maksaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vakuusmaksu on 250 euroa ja se on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.
Jos si­nul­la on luot­to­tie­to­mer­kin­tö­jä, vakuusmaksu on  1–3 kuu­kau­den vuokran suuruinen.

Asukkaalle

Asuminen

Autopaikka varataan A-Kruunun asiakaspalvelusta.

Saunavuoron voit varata huoltoyhtiöltä. Pesulavuoron varaaminen tapahtuu kohteesta riippuen joko varauskirjan tai järjestelmän kautta.

Vuokralainen ei saa ilman vuokrasopimuksessa annettua tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa siirtää vuokraoikeuttaan.

Jos haet tai vaihdat asuntoa A-Kruunun asunnossa jo asuvana, jätä asunnonvaihtohakemus, joka on sama lomake kuin asuntohakemus. Löydät sen täältä.

Kuolintapauksissa vastuu vuokrasopimuksesta siirtyy kuolinpesälle. Tarvittaessa kuolinpesä irtisanoo asunnon. Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti ja siihen tarvitaan kaikkien kuolinpesänedustajien allekirjoitus tai valtakirja. Irtisanomisilmoitukseen lisätään liitteeksi menehtyneen vuokralaisen viimeisin virkatodistus tai muu dokumentaatio kuolinpesästä ja sen osakkaista.

Vuokrasopimuksen eloonjäänyt osapuoli voi halutessaan jäädä asumaan asuntoon. Silloin hänen tulee toimittaa menehtyneen vuokralaisen virkatodistus sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi.

Avaimet

Ota yhteys A-Kruunun asiakaspalveluun vuokraus@a-kruunu.fi

Ota yhteys A-Kruunun asiakaspalveluun vuokraus@a-kruunu.fi

Kerhotilan avaimet saat kotitalosi asukastoimikunnan kautta.

Vuokra

Mikäli sinulle tulee vuokranmaksuvaikeuksia, tärkeintä on ottaa välittömästi yhteyttä A-Kruunun vuokravalvon taan, jotta voimme tehdä sinulle maksamattomista vuokrista maksusuunnitelman.

Tällaisessa tilanteessa toimi seuraavasti:

  • ota heti yhteyttä A-Kruunun vuokravalvontaan sopiaksesi maksusuunnitelmasta
  • selvitä Kelalta mahdollisuutesi tukiin
  • ota yhteys vuokravalvontaan sähköpostilla osoitteeseen vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.

Vuokran eräpäivä on kaikille vuokralaisille sama ja se on joka kuukauden 5. päivä. Eräpäivän jälkeen on noin 14 päivää aikaa maksaa vuokra ilman viiden euron perintäkulua. Tältä ajalta veloitamme vain viivästyskoron (laskutetaan erikseen). Noin kahden viikon kuluttua eräpäivästä lähetämme maksumuistutuksen, johon on lisätty perintäkulu viisi euroa. Mikäli vuokraa ei kyetä maksamaan maksumuistutuksen eräpäivänäkään, vuokra siirretään perintätoimiston perittäväksi, jolloin saatavaan lisätään lain mukaiset perintäkulut.

Maksamattomien vuokrien takia vuokrasopimus voidaan purkaa vuokranantajan toimesta ilman irtisanomisaikaa ja tarvittaessa hakea häätöä. Tällaisiin toimenpiteisiin ryhdytään kuitenkin vain tilanteissa, joissa asukas olennaisesti laiminlyö vuokranmaksuvelvoitteensa tai ei noudata tehtyä maksusuunnitelmaa.

Ota yhteys vuokravalvontaan sähköpostilla osoitteeseen vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.

Kyllä voit, kunhan muistat käyttää laskussa olevaa viitettä.

Vastuullisuus

Omassa kodissa voi tehdä monia asioita, joilla säästää energiaa. Kotona sähköä kuluu eniten asunnon ja lämpimän veden lämmittämiseen, mutta myös kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kun karsii turhaa kulutusta ja valitsee energiatehokkaita sähkölaitteita, säästää energiaa ja samalla pienentää asumiskustannuksia. 

Katso täältä vinkkejä 
    • sähkön säästämiseen
    • energiatehokkaaseen lämmittämiseen
    • järkevään vedenkäyttöön

Kannustamme asukkaitamme jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen. Kotitaloosi kuuluu jätekatos tai jätehuone, joissa on eriväriset jäteastiat lajitteluun ja keräykseen. Lajittele roskat ja jätteet huolellisesti oikeisiin jäteastioihin – oikein lajiteltuna ne voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. 

Tarkemmat lajitteluohjeet löydät jäteastioiden yhteydestä. Lue lisää ohjeita ja neuvoja Jätehuolto-sivultamme.

Otamme mielellämme vastaan asumiseen liittyviä vinkkejä, jotka helpottavat A-Kruunun asukkaiden arkea. 

Voit lähettää vinkkisi sivuiltamme löytyvällä vinkkilomakkeella. Parhaimmat vinkit julkaistaan ja niiden lähettäjä palkitaan pienellä lahjalla. 

Vastuullisuus on meille tärkeää. A-Kruunun ydintoimintaan ja strategiaan kuuluu vastuullisuus asunnoissamme asuvista asukkaista ja meillä työskentelevistä henkilöistä, vastuullisuus ympäristöstä sekä rakentamisen ja suunnittelun laadusta. Vastuullisuus tarkoittaa A-Kruunussa myös taloudellista  
vastuuta sekä vastuullisia, läpinäkyviä ja eettisiä toimintaperiaatteita alihankintaketjuissa. 

Olemme laatineet vastuullisuusohjelman, jonka periaatteisiin, tavoitteisiin ja lupauksiin voit tutustua Yritysvastuu-sivullamme.

Vastuullisuus on myös tekoja asukkaiden arjessa. Tietoja ja käytännön vinkkejä vastuullisempaan arkeen ja asumiseen löydät Ympäristövastuu-sivulta.

Muuttavalle

Uudelle asukkaalle

Avaimet voi noutaa vuokranalkamispäivänä lukkoliikkeestä. Ota mukaan kuitti maksetusta vuokravakuudesta/Kelan myöntämä maksusitoumus ja henkilöllisyystodistus. Mikäli avaimen hakee muu kuin vuokrasopimuksen allekirjoittanut henkilö, mukana pitää olla yksilöity valtakirja.

Tarvittaessa vanha ja uusi asukas voivat suorittaa ns. keskinäisen avaintenluovutuksen.  Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun kuunvaihde sattuu viikonlopulle. Asiasta tulee ilmoittaa A-Kruunun asiakaspalveluun, josta poismuuttava asukas saa keskinäisen avaintenluovutuksen ilmoituslomakkeen. Täytetty lomake pitää viivytyksettä toimittaa lukkoliikkeelle. Vastuu avaimista on poismuuttavalla asukkaalla, kunnes lukkoliike on vastaanottanut lomakkeen.

Ota yhteys normaaleissa pienkorjauksissa (esim. vuotava hana tai rikkonainen liesi) huoltoliikkeeseen. Muissa asumista haittaavissa ongelmissa ota yhteys isännöitsijään. Oman isännöitsijäsi tiedot löydät kotitalosi kohdesivulta.

Ilmoita tiedot huoltoyhtiöön. Löydät huoltoyhtiösi ohjeet ja tiedot kotitalosi kohdesivulta.

Pois muuttavalle

Kun haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi, tee se aina kirjallisesti. A-Kruunun asunnoissa irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Täytä ja lähetä irtisanomislomake sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi tai A-Kruunu Oy, Arabiankatu 12, 00560 Helsinki.

Voit irtisanoa vuokrasopimuksesi myös sähköisesti täältä. Tarvitset sähköisen irtisanomisilmoituksen täyttämiseen pankkitunnukset.

Ilmoitathan irtisanomisestasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mielellään jo ennen irtisanomisajan alkamista. Huomaathan, että löydettyämme uuden vuokralaisehdokkaan, lähtökohtaisesti poismuuttava asukas esittelee asunnon uudelle.

Lue lisää vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

 

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

Mikäli asunto on jo ehditty vuokrata uudelleen, ei jatkaminen ole mahdollista.

Vakuusmaksu palautetaan poismuuton jälkeen, kun loppuvesilasku on maksettu, kaikki kuitatut avaimet on palautettu lukkoliikkeeseen ja asunto on poismuuttotarkastettu ilman huomautuksia.

Poismuuttotarkastuksessa on mahdollisesti ollut huomautuksia tai asunnosta on jäänyt vuokravelkaa.

Avaimet palautetaan lukkoliikkeeseen. Mikäli vuokrasopimus päättyy viikonloppuna tai pyhänä, avaimet on palautettava seuraavana arkipäivänä klo 12 mennessä.

Tarkastuksen ajankohdasta ilmoitetaan vuokralaisella etukäteen ja vuokralaisella on mahdollisuus osallistua tarkastukseen.  Tarkastus suoritetaan yleensä irtisanomisajan kuluessa.

Huoneisto on siivottava huolellisesti. Mikäli huoneistoa ei ole siivottu huolellisesti, on vuokrantajalla oikeus saada vuokralaiselta korvaus näiden töiden aiheuttamista kustannuksista.

Mikäli huoneistossa todetaan muita kuin luonnollisesta kulumisesta johtuvia vikoja tai korjaustarpeita, on vuokrantajalla oikeus saada vuokralaiselta korvaus näiden töiden aiheuttamista kustannuksista.

Kuolintapauksissa vastuu vuokrasopimuksesta siirtyy kuolinpesälle. Tarvittaessa kuolinpesä irtisanoo asunnon. Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti ja siihen tarvitaan kaikkien kuolinpesän edustajien allekirjoitus vai valtakirja. Irtisanomisilmoitukseen lisätään liitteeksi menehtyneen vuokralaisen viimeisin virkatodistus tai muu dokumentaatio kuolinpesästä ja sen osakkaista.

Vuokrasopimuksen eloonjäänyt osapuoli voi halutessaan jäädä asumaan asuntoon. Silloin hänen tulee toimittaa menehtyneen vuokralaisen virkatodistus sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi.