Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin A-Kruunusta vuokra-asuntoa hakevalle, asunnossa asuvalle
sekä asuntoon muuttavalle ja asunnosta pois muuttavalle.

ASUNTOA HAKEVALLE

MUUTTAVALLE

RYHMÄVUOKRAAVALLE

Usein kysyttyä ryhmävuokrauksesta

Ryhmävuokraus on A-Kruunun uudenlainen yhteisöllisen asumisen muoto. Ryhmävuokra-asunnossa asuu useita asukkaita, joilla kullakin on oma vuokrasopimuksensa. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus valita asuinkumppaninsa. A-Kruunun ryhmävuokra-asunnot on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille.

En­sim­mäi­set uu­den kon­sep­tin mu­kai­set asun­not val­mis­tui­vat lo­ka­kuus­sa 2021 Helsinkiin Tu­ru­man­ka­dun koh­tee­seem­me Kruu­nu­vuo­ren­ran­taan, Länsisatamankadulle Jätkäsaareen asunnot valmistuivat lokakuussa 2022.

Huo­neis­to­t ovat suun­ni­tel­tu pal­ve­le­maan ryh­mä­vuok­ra-asu­mi­sen käyt­tö­tar­koi­tus­ta, jol­loin niis­sä yh­dis­ty­vät yk­si­tyi­nen ja jaet­tu ti­la.

Ryhmävuokra-asunto on asumismuoto, jossa asunto jaetaan asuinkumppaneiden kanssa. Huoneiston yleiset tilat ovat yhteiskäytössä ja jokaisella asukkaalla on oma huone. Pyrkimyksemme on, että asukkaat saavat vaikuttaa siihen, keitä asuinkumppaneikseen saavat. Myös siinä tilanteessa, kun yksi ryhmävuokra-asunnon asukkaista irtisanoo asuntonsa, jäljelle jäävät asukkaat pääsevät vaikuttamaan seuraavan vuokralaisen valintaan. Varsinaisen asukasvalinnan tekee kuitenkin A-Kruunu hakemusten perusteella.

Ryhmävuokra-asuminen on kimppa-asumista parhaimmillaan ja sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin senioreista vaikkapa asunnon jakaviin perheellisiin ystävyksiin. Yhteisöllisessä asumisessa on myös helppo jakaa arjen kustannuksia ja velvoitteita.

Kuka tahansa asunnontarpeessa oleva henkilö. Ryhmävuokra-asuntoa voi hakea yksin tai ryhmävuokra-asuntoa voi hakea myös 2–4-hengen ryhmässä. Jos ryhmä on pienempi kuin huoneiston vuokrattavien huoneiden määrä, A-Kruunu tekee asukasvalinnan vapaiksi jääviin huoneisiin.

Asukasvalinnoissa käytetään ARA:n asukasvalintaohjeistusten mukaisesti tarveharkintaa ja kohteessa on varallisuusrajat. Asukasvalinnoissa noudatetaan tarveharkintaa eli kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat henkilöt ja ryhmät saavat asukasvalinnoissa etusijan.

Ryhmävuokra-asuntoa haetaan hakuajan alettua omalla hakemuslomakkeellaan, ei siis A-Kruunun kotisivujen Asuntohaku-palvelussa eikä A-Kruunun yleishakemuksella

Jos sinulla on tiedossa mieluisat asuinkumppanit, jotka myöskin ovat asunnon tarpeessa, voitte jättää kukin oman hakemuksenne, jolla ilmoitatte selkeästi, että haette nimenomaan yhdessä asuntoa. Huomioithan, että ARA-asukasvalintaperusteista johtuen emme voi taata, että ennalta koottu ryhmä pysytään asuttamaan kokonaisuudessaan ryhmävuokrausasuntoon.

Voit hakea ryhmävuokra-asunnosta huonetta myös yksin.

Ryhmänä hakevat todennäköisesti tuntevat toisensa niin hyvin, että mitään erillistä kartoitusta toiveista asuinkumppanien suhteen ei tarvitse tehdä. 

Jos haet yksin ryhmävuokra-asunnosta huonetta, tulee sinun hakemuksella kertoa itsestäsi ja toiveistasi asumisen suhteen mahdollisimman kattavasti. Lähetämme myös asukasvalintaprosessin edetessä tietyille hakijoille tarkentavia kysymyksiä, jotta voidaan varmistaa toimivat asuinyhteisöt silloinkin, kun asukkaat eivät tunne toisiaan entuudestaan. Pyrimme huomioimaan hakijan toiveet asuinyhteisöstään mahdollisimman pitkälle, mutta asukasvalintoja ohjaavat tietyt ohjeistukset, joita A-Kruunun tulee asukasvalinnoissa noudattaa. Ryhmävuokraus-asuntoihin valituille hakijoille annetaan mahdollisuus tavata toisensa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Ryhmävuokra-asunnossa saa tapauskohtaisesti pitää lemmikkejä. Asia vaatii huoneiston asuinkumppaneiden ja talon palvelupäällikön suostumuksen. 

Sähkö sisältyy vuokran hintaan, mutta vuokranantaja varaa oikeuden tarvittaessa veloittaa sähköstä kulutuksen mukaan.

Vesi laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan puolivuosittain ja se jaetaan asukaskunnan henkilöluvun mukaan per sopimus. Vesimaksuennakko on 20€/kk/henkilö. 

Asuntokohtainen 100M nettiyhteys sisältyy vuokraan.

Asuntoa hakevalle

Kaikki vuokra-asuntomme vuokrataan tulleiden asuntohakemusten perusteella. Pääset jättämään asuntohakemuksen täältä. Hakemuksen jättämisen jälkeen olet mukana automaattisesti kaikkien hakemustasi vastaavien asuntojen asukasvalinnoissa. Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti, sillä asukasvalinta tehdään sen perusteella. Hakemuksen täyttämisen jälkeen olemme yhteydessä sähköpostitse, mikäli pystymme tarjoamaan sinulle asuntoa.

Kaikki asuntomme ovat ARA-vuokra-asuntoja, joten noudatamme asukasvalinnassa ARA:n asukasvalintaohjeistusta. Ryhmittelemme hakijat asuntotarpeen kiireellisyyden ja varallisuuden perusteella. Asukasvalinnoissa pyrimme tarjoamaan asuntoja niitä eniten tarvitseville.

Asun­toa voi ha­kea myös alai­käi­nen. Hakemus tulee tehdä alaikäisen nimiin, ei vanhemman. Alaikäisen vuokratessa asunnon tarvitaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista ns. huoltajan omavelkainen takaus kunnes nuori täysi-ikäistyy. 

Ei. Luottotietomerkinnät eivät ole automaattisesti este asunnon vuokraamiselle, mutta riippuen merkintöjen määrästä ja suuruudesta, voimme pyytää vuokravakuutta 1–3 kuukauden vuokraa vastaavan summan.

Voit jättää asuntohakemuksen milloin tahansa sähköisesti tai tilaa hakemuksesta paperinen versio sähköpostilla osoitteesta vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla numeroomme 0202 207 100 ma–pe klo 12.00-14.30.

Voit tutustua A-Kruunun asuntokantaan sekä vapaisiin ja lähiaikoina vapautuviin asuntoihin täällä. Rakenteilla olevien uudiskohteidemme perustiedot löydät täältä. Voit liittyä uudiskohteen postituslistalle ennen kohteen valmistumista. Silloin saat sähköpostiisi tiedon hakuajan alkamisesta.

Mikäli asukasvalinta kohdistuu sinuun, olemme yhteydessä pääsääntöisesti sähköpostitse tai puhelimitse.

Lue lisää asunnon hakemisesta.

Rakennutamme monen kokoisia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja kehyskunnissa (Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Vihti ja Mäntsälä). Vuoden 2019 alusta toiminta-aluettamme on laajennettu myös muille maamme suurimmille kaupunkiseuduille, joilla on suuri kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarve. 

Voit hakea asuntoa uudiskohteestamme ja/tai valmiiden kohteiden vapaiden asuntojen joukosta. A-Kruunun vuokra-asunnot ovat pääsääntöisesti 1–4-huoneen kerrostalokoteja, keskimäärin 30 m²– 85 m².

Lue lisää asunnon hakemisesta.

Ei. Pyydämme kaikki tarvittavat liitteet mahdollisen asuntotarjouksen yhteydessä. Tärkeintä on, että asuntohakemus on täytetty hakuvaiheessa huolellisesti, ja se sisältää kaikki hakemuksella pyydetyt tiedot.

Hakemus on voimassa kolme kuukautta sen jättämisestä. Mahdollisesti aiemmin jättämäsi hakemukset korvautuvat automaattisesti, kun jätät uudet asuntohakemuksen.

Miten voin muuttaa tai päivittää hakemukseni tietoja?

Voit muuttaa tai päivittää hakemuksesi tietoja tämän linkin kautta https://ha­ke­mus.tam­puu­ri.fi/ak­ruu­nu/muok­kaus tai lähettämällä päivitetyt tiedot sähköpostilla osoitteeseen
vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla ma–pe klo 12.00 – 14.30 numeroon 020 7207 100.

Noudatamme kaikissa asukasvalinnoissamme ARA:n määräämiä asukasvalintakriteereitä, joita ovat mm. asunnon tarve ja sen kiireellisyys. Voit lukea lisää ARA:n asukasvalinnoista ARA:n sivuilta

Lisäksi kohteissa on myös kuntakohtaiset varallisuusrajat, joita ei saa ylittää, jotta voi tulla valituksi asukasvalinnassa.  

Pyrimme tekemään asukasvalinnan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vastaanotamme tiedon asunnon irtisanomisesta. Asukasvalinta pyritään suorittamaan ennen kuun vaihdetta, jos irtisanomisilmoitus on tullut tietoomme hyvissä ajoin, jotta asuntotarjouksen saaja ehtii tarvittaessa myös irtisanoa mahdollisen nykyisen asuntonsa. Usein irtisanomisia tulee kuitenkin paljon myös kuun lopussa. Siksi vapautuvaan asuntoon ei välttämättä aina ehditä tekemään asukasvalintaa ennen kuun vaihdetta. 

Asukasvalinnasta ilmoitetaan asuntotarjouksen saajalle sähköpostitse, ja ilmoitus vapaana olevasta asunnosta poistetaan, kun vuokrasopimus on saatu allekirjoitettua uuden vuokralaisen kanssa. 

Asunnonsaannin mahdollisuuksia on yksittäisen hakemuksen kohdalla mahdotonta ennustaa etukäteen, sillä siihen vaikuttaa myös se, missä tilanteessa sen hetkiset kanssahakijat ovat. Valitettavasti myös vastaanotamme enemmän hakemuksia kuin mitä meillä on tarjota vapaana olevia asuntoja, emmekä näin ollen pysty tarjoamaan asuntoja kaikille niitä tarvitseville.

Onneksi olkoon! Asuntotarjouksesta löydät kaikki ohjeet siihen, kuinka sinun tulee toimia seuraavaksi. Ilmoita ohjeiden mukaisesti pyydettyihin päivämääriin mennessä kiinnostuksesi vastaamalla saamaasi sähköpostiin, ja toimita tarvittavat liitteet. Tämän jälkeen olemme yhteydessä sinuun, kun liitteesi on tarkistettu.

Mikäli et vastaa asuntotarjoukseen tarjouksessa ilmoitettuun päivämäärään mennessä, asuntotarjouksesi voimassaolo päättyy. Sen jälkeen asuntotarjous lähetetään seuraavalle hakijalle. Valitettavasti emme voi luvata, että pystymme tarjoamaan sinulle toista asuntoa. 

Asuntotarjous lähetään aina sähköpostitse. Sen lisäksi lähetämme tekstiviestin tiedoksi asuntotarjouksen saapumisesta. Sähköpostin ja puhelinnumeron kannattaa siis olla hakemuksella ajan tasalla!

Liitteiden tarkastamiseen saattaa mennä asiakaspalvelun tilanteesta riippuen muutamia päiviä. Olemme yhteydessä sinuun heti, kun liitteesi on tarkastettu. Voit rauhassa odottaa yhteydenottoamme sähköpostitse, kun olet lisännyt pyydetyt liitteet sekä lähettänyt sähköpostilla meille tiedon liitteiden lisäämisestä. Ilmoitamme sinulle, mikäli kaikki liitteet ovat kunnossa. Vaihtoehtoisesti pyydämme tarvittaessa sinulta lisäliitteitä.

Vakuus tulee maksaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vakuusmaksu on 250 euroa ja se on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.
Jos si­nul­la on luot­to­tie­to­mer­kin­tö­jä, vakuusmaksu on  1–3 kuu­kau­den vuokran suuruinen.

Vakuusmaksun saapuminen voi pankista riippuen kestää noin 1–2 arkipäivää. Otamme sinuun yhteyttä, kun vakuutesi näkyy yrityksemme tilillä maksettuna. Tämän jälkeen voimme allekirjoittaa kanssasi vuokrasopimuksen!

A-Kruunun asunnot on tarkoitettu pysyvään asumiseen.

Vesi ja sähkö eivät sisälly vuokraan. Vesimaksu perustuu kulutukseen mittaroinnin perusteella. Asukas solmii huoneistokohtaisen sähkösopimuksen valitsemansa sähkötoimittajan kanssa.

Tupakointi huoneistossa ja sen parvekkeella on kielletty. Vuokranantajalla on oikeus myös rajoittaa kiinteistön alueella tupakointia tarvittaessa. Poikkeuksia voi olla vanhoissa vuokrasopimuksissa.

Asukkaalle

Asuminen

Autopaikka varataan A-Kruunun asiakaspalvelusta.

Saunavuoron voit varata huoltoyhtiöltä. Pesulavuoron varaaminen tapahtuu kohteesta riippuen joko varauskirjan tai järjestelmän kautta.

Vuokralainen ei saa ilman vuokrasopimuksessa annettua tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa siirtää vuokraoikeuttaan.

A-Kruunun asuntojen käyttö Airbnb -toimintaan on kielletty.

Jos haet tai vaihdat asuntoa A-Kruunun asunnossa jo asuvana, jätä asunnonvaihtohakemus, joka on sama lomake kuin asuntohakemus. Löydät sen täältä.

A-Kruunun taloyhtiöillä on voimassa Howden Finlandin AsumisPLUS-asiakaseturyhmään kuuluva laaja ryhmätapaturmavakuutus. Vakuutettuina ovat kaikki yhtiöissä vakituisesti asuvat ja talkoisiin osallistuvat henkilöt sekä rajoitetusti talon ulkopuoliset. Vakuutus on voimassa yhtiön piha-alueella, yhteisissä tiloissa ja talkootyöhön liittyvillä matkoilla. Tapaturmien lisäksi vakuutus sisältää mm. avainturvan lukkojen uusimisen ja unohtuneiden avainten varalle.

Kuolintapauksissa vastuu vuokrasopimuksesta siirtyy kuolinpesälle. Tarvittaessa kuolinpesä irtisanoo asunnon. Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti ja siihen tarvitaan kaikkien kuolinpesänedustajien allekirjoitus tai valtakirja. Irtisanomisilmoitukseen lisätään liitteeksi menehtyneen vuokralaisen viimeisin virkatodistus tai muu dokumentaatio kuolinpesästä ja sen osakkaista.

Vuokrasopimuksen asuinkumppani voi halutessaan jäädä asumaan asuntoon, mikäli hän on vuokrasopimuksen osapuolena. Silloin hänen tulee toimittaa menehtyneen vuokralaisen virkatodistus sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi.

Väestönsuojan sijainti on kohdekohtainen, parhaiten oman väestönsuojasi tiedon löydät Kotitalosi-sivulta löytyvästä Pelastusuunnitelmasta. Väestönsuojan sijainti on merkitty myös osaan kohde-esitteitä. Suosittelemme ensisijaisesti tutustumaan Pelastussuunnitelmaan.

SÄHKÖAVUSTEISET LIIKKUMISVÄLINEET:

Sähkökäyttöisen liikkumisvälineen säilyttäminen ulkoiluvarastossa on sallittua, mutta sen lataaminen siellä on kiellettyä. Porrashuoneissa säilyttäminen ja lataaminen on kiellettyä.

Tällaisen laitteen akku tulee irrottaa ja sen lataamisen tulee tapahtua valvotusti asunnossa, mielellään palamattomalla alustalla. Talvella parvekkeella lataaminen ei ole suositeltavaa, sillä litium-akku voi vaurioitua pakkasessa. Akkua ei tule ladata eteisessä tai muulla hätäpoistumistiellä.

Litium-akut synnyttävät myrkyllisiä palokaasuja ja saattavat aiheuttaa pieniä räjähdyksiä. Tällainen akkupalo on helpoin sammuttaa joko litiumsammutinsuihkeen tai litiumsammuttimen avulla.

Ulkoiluvälinevarastossa saa ladata ainoastaan lääkärin määräämää liikuntaesteisen käyttöön tarkoitettua apuvälinettä. Tällöin sovelletaan lakia terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010).

Lisätietoja saat talosi Palvelupäälliköltä. 

Avaimet

Ota yhteys A-Kruunun asiakaspalveluun vuokraus@a-kruunu.fi

Ota yhteys A-Kruunun asiakaspalveluun vuokraus@a-kruunu.fi

Kerhotilan avaimet saat kotitalosi asukastoimikunnan kautta.

Vuokra

Mikäli sinulle tulee vuokranmaksuvaikeuksia, tärkeintä on ottaa välittömästi yhteyttä A-Kruunun vuokravalvon taan, jotta voimme tehdä sinulle maksamattomista vuokrista maksusuunnitelman.

Tällaisessa tilanteessa toimi seuraavasti:

  • ota heti yhteyttä A-Kruunun vuokravalvontaan sopiaksesi maksusuunnitelmasta
  • selvitä Kelalta mahdollisuutesi tukiin
  • ota yhteys vuokravalvontaan sähköpostilla osoitteeseen vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.

Vuokran eräpäivä on kaikille vuokralaisille sama ja se on joka kuukauden 5. päivä. Eräpäivän jälkeen on noin 14 päivää aikaa maksaa vuokra ilman viiden euron perintäkulua. Tältä ajalta veloitamme vain viivästyskoron (laskutetaan erikseen). Noin kahden viikon kuluttua eräpäivästä lähetämme maksumuistutuksen, johon on lisätty perintäkulu viisi euroa. Mikäli vuokraa ei kyetä maksamaan maksumuistutuksen eräpäivänäkään, vuokra siirretään perintätoimiston perittäväksi, jolloin saatavaan lisätään lain mukaiset perintäkulut.

Maksamattomien vuokrien takia vuokrasopimus voidaan purkaa vuokranantajan toimesta ilman irtisanomisaikaa ja tarvittaessa hakea häätöä. Tällaisiin toimenpiteisiin ryhdytään kuitenkin vain tilanteissa, joissa asukas olennaisesti laiminlyö vuokranmaksuvelvoitteensa tai ei noudata tehtyä maksusuunnitelmaa.

Ota yhteys vuokravalvontaan sähköpostilla osoitteeseen vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.

Kyllä voit, kunhan muistat käyttää laskussa olevaa viitettä.

Vesilaskutus

Joka kuukausi vuokran lisäksi maksetaan henkilölukuun perustuva vesiennakkomaksu. Vuonna 2022 vesiennakkomaksun suuruus A-Kruunun asunnoissa on 20,00 €/henkilö/kk.

Tasauslaskulla tasataan maksetut vesiennakkomaksut ja todellinen vedenkäyttö.

Puolivuosittain tammi- ja heinäkuussa tehdään huoneistojen vedenkulutuksesta lukemaraportit vedenmittausjärjestelmästä jaksoilta 1.1.–30.6. sekä 1.7.–31.12. Niissä kohteissa, joissa on mekaaniset mittarit (Järvenpään Kurkiaurankatu 6-8, Hyvinkään Iltamantie 3 sekä Hyvinkään Kuusikontie 2), huolto lukee mittarit huoneistoista ja toimittaa lukemaraportit vuokravalvontaan.

Tasauslaskulla näkyy maksetut ennakot sekä todellinen kulutus kyseiseltä ajalta. 

Jos kulutus on ollut pienempää kuin maksetut ennakot, laskusta muodostuu hyvityslasku. Hyvityslaskun summan asukas vähentää seuraavan kuun vuokrassaan. 

Jos kulutus on ollut suurempaa kuin maksetut ennakot, asukas saa laskun, jonka eräpäivä on seuraavan kuun vuokran kanssa samana päivänä eli kesän tasauslaskun yhteydessä 5.8. ja vuoden vaihteen tasauslaskun yhteydessä 5.2.

Asukkaan vaihtuessa poislähtevä asukas saa loppuvesilaskun, missä tasataan edellisen tasauslaskun ja muuttopäivän välinen vedenkulutus. Uuden asukkaan veden laskutus lähtee vuokrasopimuksen ensimmäisestä päivästä.
 

Jos laskun summassa ei ole etumerkkiä, maksa lasku normaalisti viimeistään eräpäivänä.

Jos laskun loppusumman edessä on –merkki tarkoittaa sitä, että maksamasi vesimaksuennakot ovat suurempia kuin todellinen vedenkulutuksesi ja olet saanut hyvityslaskun. Vähennäthän laskun loppusumman seuraavasta vuokramaksusta. Jos olet ehtinyt jo maksaa vuokran, voit vähentää sen seuraavan kuun vuokramaksusta.

Vastuullisuus

Omassa kodissa voi tehdä monia asioita, joilla säästää energiaa. Kotona sähköä kuluu eniten asunnon ja lämpimän veden lämmittämiseen, mutta myös kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kun karsii turhaa kulutusta ja valitsee energiatehokkaita sähkölaitteita, säästää energiaa ja samalla pienentää asumiskustannuksia. 

Katso täältä vinkkejä 
    • sähkön säästämiseen
    • energiatehokkaaseen lämmittämiseen
    • järkevään vedenkäyttöön

Kannustamme asukkaitamme jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen. Kotitaloosi kuuluu jätekatos tai jätehuone, joissa on eriväriset jäteastiat lajitteluun ja keräykseen. Lajittele roskat ja jätteet huolellisesti oikeisiin jäteastioihin – oikein lajiteltuna ne voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. 

Tarkemmat lajitteluohjeet löydät jäteastioiden yhteydestä. Lue lisää ohjeita ja neuvoja Jätehuolto-sivultamme.

Otamme mielellämme vastaan asumiseen liittyviä vinkkejä, jotka helpottavat A-Kruunun asukkaiden arkea. 

Voit lähettää vinkkisi sivuiltamme löytyvällä vinkkilomakkeella. Parhaimmat vinkit julkaistaan ja niiden lähettäjä palkitaan pienellä lahjalla. 

Vastuullisuus on meille tärkeää. A-Kruunun ydintoimintaan ja strategiaan kuuluu vastuullisuus asunnoissamme asuvista asukkaista ja meillä työskentelevistä henkilöistä, vastuullisuus ympäristöstä sekä rakentamisen ja suunnittelun laadusta. Vastuullisuus tarkoittaa A-Kruunussa myös taloudellista  
vastuuta sekä vastuullisia, läpinäkyviä ja eettisiä toimintaperiaatteita alihankintaketjuissa. 

Olemme laatineet vastuullisuusohjelman, jonka periaatteisiin, tavoitteisiin ja lupauksiin voit tutustua Yritysvastuu-sivullamme.

Vastuullisuus on myös tekoja asukkaiden arjessa. Tietoja ja käytännön vinkkejä vastuullisempaan arkeen ja asumiseen löydät Ympäristövastuu-sivulta.

Muuttavalle

Uudelle asukkaalle

Avaimet voi noutaa vuokranalkamispäivänä lukkoliikkeestä. Ota mukaan henkilöllisyystodistus. Mikäli avaimen hakee muu kuin vuokrasopimuksen allekirjoittanut henkilö, mukana pitää olla yksilöity valtakirja.

Tarvittaessa vanha ja uusi asukas voivat suorittaa ns. keskinäisen avaintenluovutuksen.  Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun kuunvaihde sattuu viikonlopulle. Asiasta tulee ilmoittaa A-Kruunun asiakaspalveluun, josta poismuuttava asukas saa keskinäisen avaintenluovutuksen ilmoituslomakkeen. Täytetty lomake pitää viivytyksettä toimittaa lukkoliikkeelle. Vastuu avaimista on poismuuttavalla asukkaalla, kunnes lukkoliike on vastaanottanut lomakkeen.

Ota yhteys normaaleissa pienkorjauksissa (esim. vuotava hana tai rikkonainen liesi) huoltoliikkeeseen. Muissa asumista haittaavissa ongelmissa ota yhteys isännöitsijään. Oman isännöitsijäsi tiedot löydät kotitalosi kohdesivulta.

Ilmoita tiedot huoltoyhtiöön. Löydät huoltoyhtiösi ohjeet ja tiedot kotitalosi kohdesivulta.

Pois muuttavalle

Yleistä tietoa A-Kruunun asunnon irtisanomiseen löydät Vuokrasopimuksen irtisanominen -sivulta.

Kun haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi, tee se aina kirjallisesti. A-Kruunun asunnoissa irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Täytä ja lähetä irtisanomislomake sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi tai A-Kruunu Oy, Arabiankatu 12, 00560 Helsinki.

Voit irtisanoa vuokrasopimuksesi myös sähköisesti täältä. Tarvitset sähköisen irtisanomisilmoituksen täyttämiseen pankkitunnukset.

Ilmoitathan irtisanomisestasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mielellään jo ennen irtisanomisajan alkamista. Huomaathan, että löydettyämme uuden vuokralaisehdokkaan, lähtökohtaisesti poismuuttava asukas esittelee asunnon uudelle.

Lue lisää vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

 

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

A-Kruunun asunnoissa irtisanomisaika on huoneenvuokralain mukainen yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana asunto irtisanotaan ja irtisanomisilmoitus on saatettu vuokranantajalle tiedoksi kirjallisesti. Vuokrasuhde päättyy siis aina irtisanomista seuraavan täyden kuukauden loppuun, jonka vuoksi vuokrasopimuksesi ei voi päättyä saman kuun aikana, kun teet irtisanomisilmoituksen.  
 
Jos siis haluaisit esimerkiksi irtisanoa asuntosi vuokrasopimuksen päättymään 31.1.2021, tulee sinun tehdä irtisanomisilmoitus kirjallisesti vuokranantajalle viimeistään joulukuun aikana. Jos taas teet irtisanomisilmoituksen vasta tammikuussa, päättyy vuokrasopimuksesi tällöin aikaisintaan helmikuun lopussa, eli 28.2.2021.  

Toisen osapuolen pois muuttaessa kummankin sopijaosapuolen tulee tehdä irtisanomisilmoitus. Irtisanomisilmoitukseen tulee kirjata tieto siitä, kuka on muuttamassa pois ja kuka jäämässä asuntoon asumaan. Kun irtisanomisilmoituksenne on käsitelty, saatte vahvistusviestin ja ohjeet sähköpostitse.

Mikäli asunto on jo ehditty vuokrata uudelleen, ei jatkaminen ole mahdollista.

Vakuusmaksu palautetaan poismuuton jälkeen, kun loppuvesilasku on maksettu, kaikki kuitatut avaimet on palautettu lukkoliikkeeseen ja asunto on poismuuttotarkastettu ilman huomautuksia.

Poismuuttotarkastuksessa on mahdollisesti ollut huomautuksia tai asunnosta on jäänyt vuokravelkaa.

Avaimet palautetaan lukkoliikkeeseen vuokrasopimuksen päättymispäivänä. Mikäli vuokrasopimus päättyy viikonloppuna tai pyhänä, saat ohjeet vuokrausneuvottelijaltamme irtisanomisen jälkeisessä yhteydenotossa.

Mikäli et pääse itse palauttamaan avaimia vuokrasopimuksen päättymispäivänä, toinen henkilö voi myös tarvittaessa palauttaa avaimet puolestasi. Huomioithan kuitenkin, että vastuu avaimista ja niiden palauttamisesta säilyy sinulla siitä huolimatta, että toinen henkilö palauttaa ne puolestasi.

Asunnon muuttotarkastus suoritetaan viimeistään 1–2 arkipäivää vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vuokranantaja sopii vuokralaisen kanssa, mikäli muuttotarkastus tehdään vuokrasopimuksen voimassaolon aikana.

Huoneisto on siivottava huolellisesti. Mikäli huoneistoa ei ole siivottu huolellisesti, on vuokrantajalla oikeus saada vuokralaiselta korvaus näiden töiden aiheuttamista kustannuksista.

Mikäli huoneistossa todetaan muita kuin luonnollisesta kulumisesta johtuvia vikoja tai korjaustarpeita, on vuokrantajalla oikeus saada vuokralaiselta korvaus näiden töiden aiheuttamista kustannuksista.

Jos huoneiston vuokralainen kuolee, pysyy vuokrasuhde voimassa entisin ehdoin. Tällöin vastuu vuokrasopimuksesta siirtyy joko sille, joka on kuolleen vuokralaisen kanssa vuokrannut huoneiston tai kuolleen vuokralaisen kuolinpesälle. Tarvittaessa kanssavuokralainen tai kuolinpesä irtisanoo huoneiston. Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti ja kuolinpesän irtisanoessa vuokrasopimuksen siihen tarvitaan kaikkien kuolinpesän edustajien allekirjoitus tai valtakirja. Kuolinpesän edustajien tiedot löytyvät esim. vainajan virkatodistuksesta. Irtisanomisilmoitukseen lisätään liitteeksi menehtyneen vuokralaisen viimeisin virkatodistus tai muu dokumentaatio kuolinpesästä ja sen osakkaista

Kts. tarkemmat tiedot irtisanomisesta täältä.

Mikäli vuokrasopimus on ollut yhteisissä nimissä huoneiston toisen asukkaan kanssa, on kyseisellä osapuolella oikeus jäädä asuntoon asumaan. Tällöin huoneistoon asumaan jäävän sopimusosapuolen tulee toimittaa menehtyneen vuokralaisen virkatodistus sähköpostilla osoitteeseen vuokraus@a-kruunu.fi.