Vinkit ja ohjeet

Leipää viipaleina pakastimeen

Viipaloi leipä ja pakasta se, niin vältät leivästä aiheutuvan ruokahävikin. Pakasta leipä siivutettuna niin, että viipaleiden välissä on leivin- tai voipaperia. Näin palaset eivät tartu toisiinsa ja leipää voi sulattaa vain tarvittava määrä. Sulata esimerkiksi leivänpaahtimella.

Lika irti kattiloista

Ota kahvinporot talteen ja hankaa niillä palaneen kattilan pohjaa. Kun lika on irti, pese kattila normaalisti. Voit kokeilla myös etikkaa ja vettä: keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä, lisää ruokalusikallinen suolaa ja jätä liuos yöksi kattilaan - huomaathan, että tämä neuvo ei sovellu alumiinikattiloille.

Termospullo ja maljakot puhtaaksi

Termospullot, maljakot ja muut kapeat, vaikeasti puhdistettavat astiat puhdistuvat helpommin, kun saippuaveteen sekoittaa murskattuja munankuoria ja ravistelee astian puhtaaksi.

Puhdistavaa sihinää lattiakaivossa

Tehokkuutta lattiakaivon puhdistamiseen: kaada lattiakaivoon ½ - 1 dl ruokasoodaa ja 1 - 2 dl väkiviinaetikkaa. Sihinä loppuessa laske kaivoon pari litraa kuumaa vettä.

Kestävät, pestävät puhdistuslaput

Vanulaput voi virkata - pestävät ja uudelleen käytettävät puhdistuslaput korvaavat kertakäyttöiset versiot. Virkkaa puhdistuslaput keskivahvasta neule- tai virkkauslangasta, joka on puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Helppoja ohjeita puhdistuslappujen virkkaamiseen löydät netistä.

Tee WC:n puhdistus-muffini vaikka lahjaksi

Sekoita 3 dl ruokasoodaa ja 1,5 dl sitruunahappoa. Laita toiseen astiaan 3 rkl astianpesuainetta, lisää 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä ja sekoita. Lisää pesuaineseos kuivien aineiden joukkoon. Muovaile seos palloiksi ja aseta ne muffinivuokiin vuorokaudeksi. Säilytä valmiita puhdistusmuffineja tiiviissä purkissa. Siivouspäivänä voit puhdistusmuffinin tiputtaa WC-pönttöön sihisemään. Pönttö harjataan puhtaaksi ja huuhdellaan.

Tee omaa kasvuravinnetta

Kerää kahvinporot kasvien ravinteeksi – käytä niitä sellaisenaan tai sekoittamalla multaan. Kahvinporoista tykkäävät etenkin happamassa mullassa viihtyvät kasvit kuten ruusut, alppiruusut, pensasmustikat, magnoliat ja hortensiat.

Oma kalkkikaivos

Kerää munankuoret talteen. Kuivuttuaan kuoret voi murskata esimerkiksi morttelissa ja käyttää jauhetta kasvien ravinteena. Murskatut munankuoret vapauttavat maaperään kalsiumia.

Eläimet pois kukkamullasta

Sirottele kukkamultaan kahvinporoja ja appelsiinin tai sitruunan kuoria. Lemmikit ja hyönteiset eivät yleensä pidä hapokkuudesta ja sitruksesta. Myös mullan pinnalle murskatut munankuoret ovat monille tuholaisille kauhistus.

Lä­he­tä oma vink­ki­si!

On­ko si­nul­la hy­vä vink­ki tai toi­mi­va oh­je, jos­ta saa mu­ka­vas­ti apua ar­keen? Näin myös muut A-Kruu­nun asuk­kaat saa­vat ideoi­ta ja vink­ke­jä ar­keen ja asu­mi­seen. Jul­kais­tut vin­kit pal­ki­taan pie­nel­lä lah­jal­la. Pi­dä­täm­me oi­keu­den teks­tien muok­kaa­mi­seen. 
Luo­daan yh­des­sä mu­ka­vaa, ko­toi­saa asu­mis­ta!