Uutinen

Kierrätys on parvekepuutarhuriksi alkavan valttikortti

Jenni Stenströmin kotoa löytyy vehreä keidas. Parvekkeella on monia eri hyötykasveja ja kukkia, joista Jennin koko perhe, tytär ja kilpikonna Lukas, ovat nauttineet koko kesän.

Kokeilun kautta parvekkeelle on päätynyt kukkien lisäksi muun muassa yrttejä, popcornin jyvistä kasvatettuja viherkasveja ja perunoita. Jenni on ammatiltaan kokki, ja hänestä on mukava hakea vaikkapa yrttejä omalta parvekkeelta ruokaa laittaessa. Oman parvekkeen loisto on toiminut koko perheelle myös lisähuoneena koko kesän ajan.

- En ole ennen asunut kerrostalossa ja sisustanut parveketta, ja on ollut hauska kokeilla eri tyylejä, joilla saa lisättyä viihtyisyyttä. Meillä ei ole talon piha vielä ihan valmis, mutta kesän vehreydestä on saanut nauttia omalla parvekkeella, kun odottelee yhteistä pihaa, kertoo Jenni.

Kierrätys on parvekepuutarhuriksi alkavan valttikortti

Naapurit ihmetelleet kukkaloistoa

Jenni on saanut naapureilta paljon positiivista ja kiinnostunutta palautetta, ja monet ovat kyselleet mitä kaikkea hänellä on kasvamassa parvekkeella. Moni on myös kertonut haluavansa kokeilla itse samaa ensi kesänä. Jenni on kannustanut heitä kertomalla, ettei hänkään koe itseään varsinaiseksi viherpeukaloksi, mutta on kokeilun kautta löytänyt toimivia ratkaisuja. Jenni on myös asukastoimikunnan kanssa suunnitellut jotain heille, joilla ei ole omaa parveketta.

- Päätimme hankkia pihalle kasvulaatikoita, joihin saa mennä istuttamaan erilaisia kasveja, jos on sellaisesta kiinnostunut. Ne ovat erityisesti tarkoitettuja niille, joilla ei ole omaa parveketta asunnossa. Niihin ei voi istuttaa hyötykasveja, kun talo on niin lähellä tietä, mutta kukatkin luovat viihtyisyyttä yhteisiin tiloihin, toteaa Jenni.

Kierrätys on parvekepuutarhuriksi alkavan valttikortti

Vähemmälläkin pärjää

Vaikka nykyään löytyykin erilaisia kasvulaareja ja säkkejä, voi Jennin mukaan aloittaa pienemmästäkin. Jenni on usein päätynyt ostamaan astioita kirpputorilta tai käyttämään jo kotoa löytyneitä tavaroita uusien hankkimisen sijaan.  
Kierrätys on Jennille tärkeä periaate, ja sen avulla viherpeukaloinnin aloittaminen tulee myös halvemmaksi. Hyvä Jennin vinkki on myös se, että esimerkiksi kaupasta ostetut yrtit säilyvät pidempään, kun istuttaa ne multaan. Silloin niitä ei tarvitse ostella pitkin kesää.

- Löysin käytettynä vanhoja ämpäreitä, joihin aloin kasvattamaan perunoita, ja niitä on nyt nautittu juhannuksen jälkeen muutamankin kerran. Aloittelijankin on helppo aloittaa tällainen harrastus, kun voi käyttää sitä mitä jo löytyy kotoa tai saa halvalla käytettynä, kertoo Jenni.

Kasveista voi tehdä myös kuivakoristeita

Jenni hyödyntää kasvit myös silloin kun ne kuivuvat kesän saatossa. Hän ottaa kukat talteen ja tekee niistä kransseja, joita voi ripustaa vaikka oveen tai seinälle. Hänestä on hauska keksiä erilaista käyttöä kasveille myös niiden loiston jälkeen, ja on mukava tietää, että kukista voi ottaa kaiken irti, vaikka niitä ei voisi muuten kukinnan aikana hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa.

- Aion myös kesän siirtyessä syksyyn istuttaa uusia kasveja, jotka pärjäävät viileämmässäkin, ja senkin jälkeen parvekkeella voi istua kynttilänvalossa nauttien syysilloista. On mukava, kun parveketta pystyy hyödyntämään niinkin ison ajan vuodesta, kertoo Jenni.


Teksti: Ida Oljemark
Kuvat: Päivi Karvinen ja Jenni Stenström