Blogginlägg

Kiertotalouden ekosysteemin rakentaminen on uraauurtavaa työtä

Purkutuomion saaneet rakennukset ovat materiaalipankkeja, joiden arvoa ei vielä toistaiseksi täysin lunasteta. Tällä hetkellä purkumateriaalit kiertävät pääosin raaka-aineena tai murskeena kuten betonimurskeena. Mutta asiat ovat muuttumassa. Purkamalla yhden rakennuksen Tampereen keskustassa autoimme kehittämään liiketoimintamallia komponenttien uudelleenkäytölle, joka edistää elinkelpoista rakentamisen kiertotaloutta.

Betoni on käytännössä lähes ikuinen materiaali. Maailmalta löytyy rakennuksia, jotka ovat 2 000 vuotta vanhoja ja pystyssä edelleen. Kun uusien materiaalien tuotanto muodostaa suuren osan rakentamisen hiilidioksidipäästöistä, vanhojen rakennusten purkaminen voi tuntua erityisen tuhlaukselliselta.

Mutta joskus purkaminen on ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi kaupungistuminen voi vaatia rakennusten purkamista, jotta voidaan tehdä tilaa toimivammille rakennuksille kaupunkiin muuttaville ihmisille. Se puolestaan voi tarkoittaa, että maaseudulle jää paljon tyhjiä rakennuksia.

Käytämme nykyäänkin purettujen rakennusten betonia, mutta prosessi ei ole vielä tarpeeksi tehokas. Perinteisesti vanha betoni murskataan, mutta olisi hyödyllisempää, jos rakennusosa käytettäisiin uudelleen.

Kehitämme uusia tapoja purkaa ehjänä

Me Skanskassa autamme tekemään uudelleenkäytöstä todellisuutta tekemällä yhteistyötä ReCreate-kumppaneidemme kanssa. Nelivuotisessa EU-rahoitteisessa tutkimushankkeessa purimme 1980-luvun Skanskan omistaman seitsenkerroksinen toimistorakennuksen Tampereella. Rakennuksesta irrotettiin kokonaisia palkkeja, pilareita ja ontelolaattoja. Nämä komponentit testattiin ja kunnostettiin, minkä jälkeen niitä käytetään uudisrakennusprojektissa.

Ensimmäiset uudelleenkäytetyt elementit asennettiin Skanskan kehittämään ja rakentamaan A-Kruunun omistukseen tulevaan uudisasuinkerrostaloon Tampereen Härmälänrannassa. Kohteen välipohjaan asennettiin aiemmin ehjänä purettuja ontelolaattoja – ja työmaalta tulleiden kommenttien mukaan työ ei eronnut mitenkään uudisrakentamisesta. Hyvä juttu!

Uraauurtavaa työtä

Tämä on uraauurtavaa työtä, joka edistää kiertotaloutta tutkimalla, miten voimme luoda uudenlaisen ekosysteemin uudelleenkäyttöä varten. Kokonaisten elementtien irrottaminen ehjänä vanhoista rakennuksista on perinteistä tapaa kalliimpaa. Uudelleenkäyttö edellyttää laadunvarmistusprosessin ja toimijat sekä kokonaisen logistiikkaketjun ja tiedonhallintaprosessin luomista, jotta elementit saadaan uudelleenkäyttöön. Tarvitsemme myös markkinapaikkaa tuomaan tuotetoimittajat ja käyttäjät yhteen.

ReCreate-hankkeessa paitsi kehitämme uusia teknologisia ratkaisuja ja prosesseja myös etsimme kannattavaa ja skaalautuvaa liiketoimintamallia tarvitsemiemme betonikomponenttien purkamiseen ja uudelleenkäyttöön.

Tulevaisuudessa meidän on edelleen tuotettava uusia materiaaleja, mutta päästöoikeuksien kallistuminen nostaa neitseellisten materiaalien hintaa, joten olen hyvin luottavainen, että löydämme kannattavan uudelleenkäyttöön tarkoitettuja liiketoimintamalleja, jotka tehostavat uudelleenkäyttöä maailmanlaajuisesti.

Miksi uudelleenkäyttämiseen kannattaa panostaa?

Yksi vahvimmista ajureista on vähähiilisyys. Uudelleenkäytetyn betonielementin hiilijalanjälki on 95 % pienempi kuin vastaavan uuden betonielementin. Uudelleenkäytettävät elementit tarjoavat mahdollisuuden pienentää merkittävästi uuden rakennuksen hiilijalanjälkeä, joka korostuu vuosi vuodelta yhteiskunnan pyrkiessä kohti hiilineutraaliutta.

Skanskan oma tavoite on puolittaa omaperustaisen hankkeiden päästöt vuoteen 2030 mennessä. Uudelleenkäyttö on yksi olennainen osa tuota tavoitetta. Ei kannata myöskään unohtaa, että uudelleenkäyttö säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja sitä myötä kasvihuonekaasujen ohella kaikkia muitakin rakennusmateriaalien tuotantoon linkittyviä negatiivisia ympäristövaikutuksia.

Rakentamassa parempaa yhteiskuntaa

Toni Tuomola
Aluejohtaja
Skanska