Nyheter

Tilataideteos luo asuinpaikalle identiteettiä

Asuinympäristön viihtyisyyteen ymmärretään panostaa yhä useammin. Jyväskyläläisen taiteilija Samuli Alosen mielestä se kannattaa, sillä esimerkiksi tilataideteoksista voi parhaimmillaan tulla maamerkkejä, jotka luovat alueelle ja asukkaille vahvaa identiteettiä.

Samuli Alosen Jatkumo ja Ikikuuset -valotilateokset valmistuivat viime talvena Tampereen Vuoreksen Isokuusen alueelle Honkakuusenkadulle A-Kruunun vuokratalokohteeseen. Corten säänkestävästä teräksestä valmistetut käpy- ja kuusiaiheiset taideteokset kuvastavat hyvin tämän päivän henkeä; ekologisuutta, kotimaisuutta ja luonnollisuutta.

- Säänkestävää terästä käytetään nykyarkkitehtuurissa paljon. Se on lähes huoltovapaa ja patinoituu kuin vanha konjakki, naurahtaa Alonen, jolle itselleen kyseinen pintakäsittelyä vaatimaton materiaali on erittäin mieleinen.

Samuli Alonen
Samuli Alonen korostaa tilataideteosten lähtevän aina paikan luonteesta. Vuoreksen Isokuusessa luonto on puurakentamisen takia vahvasti läsnä.

Taide sitouttaa asuinpaikkaan

Alonen näkee taiteen merkityksen rakennetussa ympäristössä laajemmin kuin vain yksittäisen talon koristeena.

- Uskon, että parhaimmillaan taideteokset voivat vahvistaa asukkaiden juurtumista paikkaan. On hienoa, että taidehankintoihin ohjataan esimerkiksi kaavamääräysten kautta, mutta osa rakennuttajista tilaa nykyään töitä ilman velvoitteitakin. Ymmärretään, että se euromäärä, mikä taiteeseen sijoitetaan, tuo vahvuutta kohteelle ja nostaa sen arvoa monin tavoin. Asukkaat arvostavat taidetta, perustelee Alonen ja iloitsee myös teosten taiteilijoita työllistävästä vaikutuksesta.

- Myös yksityishenkilöt ovat alkaneet kysyä yhä enemmän valotaideteoksia. Asuinalueelle sijoitetut taideteokset voivat auttaa myös arjessa toimimalla maamerkkeinä, joiden avulla on helppo ohjata ihmisiä löytämään vierailijoita oikeaan osoitteeseen, toteaa Alonen.

Teräksestä valmistetut taideteokset
A-Kruunun taloon Honkakuusenkadulle valmistuneet Jatkumo ja Ikikuuset -teokset on tehty Corten teräksestä ja niiden tavoitteena on muistuttaa asukkaita luonnon tärkeydestä.

Teos syntyy paikan ehdoilla

Tilataideteoksen syntyminen ideasta teokseksi on pitkä prosessi. Esimerkiksi Honkakuusenkadun teoksien alku sijoittuu kolmen vuoden taakse.

- Ensimmäiset vuoropuhelut tilaajan kanssa käytiin jo vuonna 2019. Tutustuin rakennuspaikkaan ja ympäröivään alueeseen. Kaikki lähti alueen, rakennuksen ja paikan ehdoilla. Tavoitteena oli, että teokset toimisivat eri lailla eri vuodenaikaan ja toisivat valoa pimeään aikaan, muistelee Alonen.

Teosten pohjalla oli myös ajatus tuoda luontoa lähemmäs ihmistä.

- Luonto tekee ihmiselle hyvää, vaikkemme aina sitä muistakaan. Teokset toivottavasti muistuttavat asukkaita luonnon tärkeydestä. Oli hienoa päästä tekemään nämä teokset alueelle, joka on upea puurakentamisen taidonnäyte, toteaa Alonen, joka toimitti teokset avaimet käteen -periaatteella A-Kruunulle.

Alosen teokset valaistuna, pimeänä aikana.
Honkakuusenkadulle tulleet Alosen teokset näyttäytyvät upeina myös pimeän laskeuduttua asuinalueelle.

Vuoreksessa panostettu tilataiteeseen

Vuoreksesta löytyy viljalti myös eläinaiheisia tilateoksia. Samuli Alosen lisäksi alueelle on tilataidetta tuottanut Samulin isä Kari, jonka kanssa hän jakaa työtilat Jyväskylässä.

- Olemme tehneet alueelle kymmenkunta työtä. Meillä molemmilla on oma tyylimme, mutta autamme toisiamme teosten teossa, sillä osa työvaiheista on fyysistä voimaa vaativia, toteaa Alonen ja naurahtaa, että välit pysyvät hyvänä, kun töitä tehdään kuulokkeet päässä.

Samuli Alonen on tänä kesänä mukana myös Taidekeskus Salmelan näyttelyssä 20 veistoksellaan.