Uutinen

Selkeät pelisäännöt helpottavat ARA-asuntojen vuokrausta

Kohtuullinen vuokra, sijainnit hyvien liikenneyhteyksien varrella ja uusi asuntokanta houkuttelevat hakijoita A-Kruunun asuntoihin. Asukasvalintaa ohjaa ja helpottaa ARAn selkeä asukasvalintaohjeistus, joka asettaa pienituloiset asukkaat etusijalle.

- Meillä on aktiivisia hakijoita tällä hetkellä 11 400, luku on suuri vapautuviin asuntoihin nähden. A-Kruunulla on tällä hetkellä valmiita asuntoja noin 2000 ja niistä vapaana vuokrattavaksi vain muutamia kymmeniä, kertoo vuokrauspäällikkö Laura Kalakoski ja toteaa, että tilanne on samansuuntainen kaikilla pääkaupunkiseudun ARA-tuottajilla.

Vaikka hakijamäärät ARA-asuntoihin ovat suuret, Kalakoski uskoo kiireellisten asunnontarvitsijoiden löytävän asunnon, jos ei aseta liian tiukkoja hakukriteerejä.

- Jos asunnon tarve on kiireellinen, hakijan on tärkeää ymmärtää laittaa hakemuksia kaikille ARA-toimijoille eikä rajata hakemusta vain tiettyihin taloihin. Kun hakee laajasti joka puolelta kaupunkia ja useilta toimijoilta, on paremmat mahdollisuudet löytää asunto, vinkkaa Kalakoski ja korostaa että ARA-toimijat eivät ole toistensa kilpailijoita, vaan pyrkivät kaikki samaan, eli löytämään hyvän asunnon mahdollisimman monelle asukkaalle.

Myös perheasuntoja haetaan

A-Kruunulla on asuntoja jo 17 paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Kuopiossa, Jyväskylässä, Turussa, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Tuusulassa, Kirkkonummella, Kauniaisissa, Nurmijärvellä, Vihdissä, Mäntsälässä ja Sipoossa.

Suurin osa asuntokannasta on kuitenkin Helsingin seudulla. Asuntojen taloudellinen käyttöaste oli lokakuussa 99,73 % ja vaihtuvuus vuoden alusta 17,46 %.

- Kaikilla toimintapaikkakunnilla valtaosa hakemuksista kohdistuu yksiöihin ja pieniin kaksioihin. Perheasuntoja haetaan kaikkein eniten pääkaupunkiseudulla, kertoo Kalakoski.

Asuntojen hintataso vaikuttaa kaikkien alueiden asuntojen kysyntään, mutta luonnollisesti pääkaupunkiseudulla kaikkein eniten. Mitä kauemmas hyvin yhteyksien pääkaupunkiseudusta mennään, sen suurempi merkitys alueen palvelutasolla ja kulkuyhteyksillä on. 

- A-Kruunun talot sijaitsevat kaikki hyvien liikenneyhteyksien päässä eli ovat sikäli hyvässä asemassa. Tuolla asialla on yhä suurempi merkitys tulevaisuudessa, kun talot vanhenevat, toteaa Kalakoski.

ARAn ohjeistukset toimivia

A-Kruunun asukasvalinta pohjautuu ARAn ohjeistukseen. Kalakosken mielestä ohjeet toimivat hyvin ja selkeät pelisäännöt helpottavat asuntojen vuokrausta.

- Ohjeet ovat selkeät, mutta antavat myös mahdollisuuden ottaa huomioon talojen asukasrakenteen vaatimukset segregaation ehkäisemisen kannalta. Meillä otetaan asukasvalinnassa aina huomioon talon monipuolinen asukaskunta, mikä edistää asumisviihtyisyyttä ja asukkaiden halua asua talossa pidempään, kertoo Kalakoski.

Asukasvalinta perustuu kiireellisyysluokitukseen eli asunnon saa sitä kiireellisimmin tarvitseva. Tulorajoja ei ole, mutta asukkaaksi harkittavien kesken tehdään tulovertailua ja pienituloiset ovat etusijalla. Kuntakohtaiset varallisuusrajat hakijoilla sen sijaan ovat.

Tarvittaessa lisäohjeita asukasvalintaan kysytään ja saadaan sekä ARAsta että kunnista, joilla saattaa olla omia kuntakohtaisia ohjeita asukasvalintaan. Poikkeuslupia joudutaan joskus hakemaan, esimerkiksi silloin, jos jokin asunto ei jostain syystä ole kysytty ja asukkaaksi harkitaan varallisuusrajat ylittävää hakijaruokakuntaa.

- Pääosa hakijoista on pienituloisia. Yleensä hakijat tietävät ja ymmärtävät melko hyvin ARAn asukasvalintaperiaatteet, toteaa Kalakoski. 

A-Kruunulle valmistuu vuodenvaihteessa jälleen uusi, 44 asunnon kohde Helsinkiin, Herttoniemeen Työnjohtajankadulle.

Helsingin Kalasatamaan Fregatti Dygdenin kujalle valmistui vuonna 2019 A-Kruunun 40 asunnon kohde, jonka suunnittelun pohjalle tehtiin tutkimus lapsiperheiden kaupunkiasumisen tarpeista.
Helsingin Kalasatamaan Fregatti Dygdenin kujalle valmistui vuonna 2019 A-Kruunun 40 asunnon kohde, jonka suunnittelun pohjalle tehtiin tutkimus lapsiperheiden kaupunkiasumisen tarpeista.