Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin A-Kruunusta vuokra-asuntoa hakevalle, asunnossa asuvalle sekä asuntoon muuttavalle ja asunnosta pois muuttavalle.

Ryhmävuokraavalle

Ryhmävuokraus on A-Kruunun uudenlainen yhteisöllisen asumisen muoto. Ryhmävuokra-asunnossa asuu useita asukkaita, joilla kullakin on oma vuokrasopimuksensa. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus valita asuinkumppaninsa. A-Kruunun ryhmävuokra-asunnot on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille.

Ensimmäiset uuden konseptin mukaiset asunnot valmistuivat vuonna 2021 Helsinkiin Turumankadun kohteeseemme Kruunuvuorenrantaan, Länsisatamankadulle Jätkäsaareen asunnot valmistuivat vuonna 2022.

Huoneistot ovat suunniteltu palvelemaan ryhmävuokrakonseptin perusajatusta, joka on yksityisen ja jaetun tilan yhdistäminen asumisessa.

Ryhmävuokra-asunto on asumismuoto, jossa asunto jaetaan asuinkumppaneiden kanssa. Huoneiston yleiset tilat ovat yhteiskäytössä ja jokaisella asukkaalla on oma huone. Pyrkimyksemme on, että asukkaat saavat vaikuttaa siihen, keitä asuinkumppaneikseen saavat. Tilanteessa, jossa yksi ryhmävuokra-asunnon asukkaista irtisanoo asuntonsa, jäljelle jäävät asukkaat pääsevät vaikuttamaan seuraavan vuokralaisen valintaan. Varsinaisen asukasvalinnan tekee kuitenkin A-Kruunu hakemusten perusteella.

Ryhmävuokra-asuminen on kimppa-asumista parhaimmillaan ja sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin senioreista vaikkapa asunnon jakaviin perheellisiin ystävyksiin. Yhteisöllisessä asumisessa on myös helppo jakaa arjen kustannuksia ja velvoitteita.

Kuka tahansa asunnontarpeessa oleva henkilö voi hakea asukkaaksi ryhmävuokra-asuntoon. Ryhmävuokra-asuntoa voi hakea yksin tai 2–4-hengen ryhmässä. Jos ryhmä on pienempi kuin huoneiston vuokrattavien huoneiden määrä, A-Kruunu tekee asukasvalinnan vapaiksi jääviin huoneisiin.

Asukasvalinnoissa käytetään ARA:n asukasvalintaohjeistusten mukaisesti tarveharkintaa ja kohteessa on varallisuusrajat. Asukasvalinnoissa noudatetaan tarveharkintaa eli kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat henkilöt ja ryhmät saavat asukasvalinnoissa etusijan.

Ryhmävuokra-asuntoa haetaan omalla hakemuslomakkeellaan.

Jos sinulla on tiedossa mieluisat asuinkumppanit, jotka myöskin ovat asunnon tarpeessa, voitte jättää kukin oman ryhmävuokrahakemuksenne, jolla ilmoitatte selkeästi, että haette nimenomaan yhdessä asuntoa. Huomioithan, että ARA-asukasvalintaperusteista johtuen emme voi taata, että ennalta koottu ryhmä pysytään asuttamaan kokonaisuudessaan ryhmävuokrausasuntoon.

Voit hakea ryhmävuokra-asunnosta huonetta myös yksin.

Ryhmänä hakevat todennäköisesti tuntevat toisensa niin hyvin, että mitään erillistä kartoitusta toiveista asuinkumppanien suhteen ei tarvitse tehdä. 

Jos haet yksin ryhmävuokra-asunnosta huonetta, tulee sinun hakemuksella kertoa itsestäsi ja toiveistasi asumisen suhteen mahdollisimman kattavasti. Saatamme myös lähettää hakijoille tarkentavia kysymyksiä, jotta voidaan varmistaa toimivat asuinyhteisöt silloinkin, kun asukkaat eivät tunne toisiaan entuudestaan. Pyrimme huomioimaan hakijan toiveet asuinyhteisöstään mahdollisimman hyvin mutta asukasvalintoja ohjaavat ohjeistukset, joita A-Kruunun tulee asukasvalinnoissa noudattaa. Ryhmävuokra-asunnosta asuntotarjouksen saanut hakija ja asunnossa jo asuvat asukkaat saavat tavata toisensa. Hakija voi vielä tässä vaiheessa kieltäytyä tarjouksesta ja myös asuinyhteisö voi vielä vaikuttaa valintaan.

Varsinaisen asukasvalinnan tekee kuitenkin A-Kruunu hakemusten perusteella.

Ryhmävuokra-asunnossa saa tapauskohtaisesti pitää lemmikkejä. Asia vaatii huoneiston asuinkumppaneiden ja talon palvelupäällikön suostumuksen. 

Sähkö sisältyy vuokran hintaan, mutta vuokranantaja varaa oikeuden tarvittaessa veloittaa sähköstä kulutuksen mukaan.

Vesi laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan puolivuosittain ja se jaetaan asukaskunnan henkilöluvun mukaan per sopimus. Vesimaksuennakko on 20€/kk/henkilö. 

Asuntokohtainen 100M nettiyhteys sisältyy vuokraan.

Asuntoa hakevalle

Kaikki vuokra-asuntomme vuokrataan saapuneiden asuntohakemusten perusteella. Pääset jättämään asuntohakemuksen täältä. Hakemuksen jättämisen jälkeen olet mukana automaattisesti kaikkien hakemustasi vastaavien asuntojen asukasvalinnoissa. Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti, sillä asukasvalinta tehdään sen perusteella. Olemme yhteydessä sähköpostitse, mikäli pystymme tarjoamaan sinulle asuntoa.

Kaikki asuntomme ovat ARA-vuokra-asuntoja, joten noudatamme asukasvalinnassa ARA:n asukasvalintaohjeistusta. Asukasvalinnoissa pyrimme tarjoamaan asuntoja niitä eniten tarvitseville.

ARA-asuntojen asukasvalintaperusteet

Luottotietomerkinnät eivät ole automaattisesti este asunnon vuokraamiselle, mutta riippuen merkintöjen määrästä ja suuruudesta, pyydämme sopimusvakuutta 1–3 kuukauden vuokraa vastaavan summan.

Voit jättää asuntohakemuksen sähköisesti. Halutessasi voit tilata hakemuksesta paperisen version sähköpostilla osoitteesta vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla numeroomme 0202 207 100 ma–pe klo 12.00-14.30.

Voit tutustua A-Kruunun asuntokantaan sekä vapaisiin ja lähiaikoina vapautuviin asuntoihin täällä. Rakenteilla olevien uudiskohteidemme perustiedot löydät täältä. Voit liittyä uudiskohteen postituslistalle ennen kohteen valmistumista. Silloin saat sähköpostiisi tiedon hakuajan alkamisesta.

Mikäli asukasvalinta kohdistuu sinuun, olemme yhteydessä sähköpostitse.

Lue lisää asunnon hakemisesta.

Pyydämme kaikki tarvittavat liitteet mahdollisen asuntotarjouksen yhteydessä. Tärkeintä on, että asuntohakemus on täytetty hakuvaiheessa huolellisesti, ja se sisältää kaikki hakemuksella pyydetyt tiedot.

Hakemus on voimassa kolme kuukautta sen jättämisestä. Mahdollisesti aiemmin jättämäsi hakemus korvautuu automaattisesti, kun jätät uuden asuntohakemuksen.

Voit muuttaa tai päivittää hakemuksesi tietoja tämän linkin kautta: muokkaa hakemusta tai lähettämällä päivitetyt tiedot sähköpostilla osoitteeseen
vuokraus@a-kruunu.fi tai soittamalla ma–pe klo 12.00 – 14.30 numeroon 020 7207 100.

Noudatamme kaikissa asukasvalinnoissamme ARA:n määräämiä asukasvalintakriteereitä, joita ovat mm. asunnon tarve ja sen kiireellisyys. Voit lukea lisää ARA:n asukasvalinnoista ARA:n sivuilta

Lisäksi kohteissa on myös kuntakohtaiset varallisuusrajat, joita ei saa ylittää, jotta voi tulla valituksi asukasvalinnassa.

Kuntakohtaiset varallisuusrajat

Pyrimme tekemään asukasvalinnan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vastaanotamme tiedon asunnon irtisanomisesta.

Asukasvalinnasta ilmoitetaan asuntotarjouksen saajalle sähköpostitse, ja ilmoitus vapaana olevasta asunnosta poistetaan, kun vuokrasopimus on saatu allekirjoitettua uuden vuokralaisen kanssa.

Asunnonsaannin mahdollisuuksia on yksittäisen hakemuksen kohdalla mahdotonta ennustaa etukäteen, sillä siihen vaikuttaa myös se, missä tilanteessa sen hetkiset kanssahakijat ovat. Valitettavasti emme pysty tarjoamaan asuntoja kaikille niitä hakeville.

Asuntotarjouksesta löydät kaikki ohjeet siihen, kuinka sinun tulee toimia seuraavaksi. Ilmoita ohjeiden mukaisesti pyydettyihin päivämääriin mennessä kiinnostuksesi vastaamalla saamaasi sähköpostiin, ja toimita tarvittavat liitteet. Tämän jälkeen olemme yhteydessä sinuun, kun liitteesi on tarkistettu.

Mikäli et vastaa asuntotarjoukseen tarjouksessa ilmoitettuun päivämäärään mennessä, asuntotarjouksesi voimassaolo päättyy. Sen jälkeen asuntotarjous lähetetään seuraavalle hakijalle. Valitettavasti emme voi luvata, että pystymme tarjoamaan sinulle toista asuntoa. 

Asuntotarjous lähetään aina sähköpostitse. Sen lisäksi lähetämme tekstiviestin tiedoksi asuntotarjouksen saapumisesta. Sähköpostin ja puhelinnumeron kannattaa siis olla hakemuksella ajan tasalla!

Liitteiden tarkastamiseen saattaa mennä muutamia päiviä. Olemme yhteydessä sinuun heti, kun liitteesi on tarkastettu. Voit rauhassa odottaa yhteydenottoamme sähköpostitse, kun olet lisännyt pyydetyt liitteet sekä lähettänyt sähköpostilla meille tiedon liitteiden lisäämisestä. Ilmoitamme sinulle, mikäli kaikki liitteet ovat kunnossa. Vaihtoehtoisesti pyydämme tarvittaessa sinulta lisäliitteitä.

Vakuusmaksu on 250 euroa ja se on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Jos sinulla on luottotietomerkintöjä, vakuusmaksu on 1–3 kuukauden vuokran suuruinen.

Vakuusmaksun saapuminen voi pankista riippuen kestää noin 1–2 arkipäivää. Otamme sinuun yhteyttä, kun vakuutesi näkyy yrityksemme tilillä maksettuna. Tämän jälkeen voimme allekirjoittaa kanssasi vuokrasopimuksen!

A-Kruunun asunnot on tarkoitettu pysyvään asumiseen.

Vesi ja sähkö eivät sisälly vuokraan. Vesimaksu perustuu kulutukseen mittaroinnin perusteella. Asukas solmii huoneistokohtaisen sähkösopimuksen valitsemansa sähkötoimittajan kanssa.

Tupakointi huoneistossa ja sen parvekkeella on kielletty. Poikkeuksia voi olla vanhoissa vuokrasopimuksissa. Pääsääntöisesti tupakointi on kielletty myös kiinteistöjen piha-alueilla, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Asukkaalle

Asuminen

Autopaikkaa voit tiedustella A-Kruunun asiakaspalvelusta vuokraus@a-kruunu.fi. Autopaikkojen vuokra veloitetaan kuukausittain.

Saunavuoron voit varata huoltoyhtiöltä. Pesulavuoron varaaminen tapahtuu kohteesta riippuen joko varauskirjan tai järjestelmän kautta.

Vuokralainen ei saa jälleenvuokrata asuntoa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa. Jälleenvuokraukseen voi saada luvan maksimissaan kahdeksi vuodeksi perustellusta syystä, esim. väliaikainen opiskelu tai työskentely toisella paikkakunnalla.

A-Kruunun asuntojen käyttö Airbnb -toimintaan on kielletty.

Jos asut jo A-Kruunun asunnossa ja haluat hakea asunnonvaihtoa jätä uusi asuntohakemus. Asunnonvaihtotilanteessa vaihtohakemukset huomioidaan normaalin hakuprosessin mukaisesti asukasvalinnoissa.

A-Kruunun taloyhtiöillä on voimassa Howden Finlandin AsumisPLUS-asiakaseturyhmään kuuluva laaja ryhmätapaturmavakuutus. Vakuutettuina ovat kaikki yhtiöissä vakituisesti asuvat ja talkoisiin osallistuvat henkilöt sekä rajoitetusti talon ulkopuoliset. Vakuutus on voimassa yhtiön piha-alueella, yhteisissä tiloissa ja talkootyöhön liittyvillä matkoilla. Tapaturmien lisäksi vakuutus sisältää mm. avainturvan lukkojen uusimisen ja unohtuneiden avainten varalle.

Vuokralaisen kuoltua vuokralaisen vuokrasopimuksen vastuut ja velvoitteet siirtyvät kuolinpesälle. Lue lisää: Kuolintapauksen sattuessa

Väestönsuojan sijainti on kohdekohtainen, parhaiten oman väestönsuojasi tiedon löydät Kotitalosi-sivulta löytyvästä pelastusuunnitelmasta. Väestönsuojan sijainti on merkitty myös osaan kohde-esitteitä. Suosittelemme ensisijaisesti tutustumaan asuinkiinteistösi pelastussuunnitelmaan.

Sähkökäyttöisen liikkumisvälineen säilyttäminen ulkoiluvarastossa on sallittua, mutta sen lataaminen siellä on kiellettyä. Porrashuoneissa säilyttäminen ja lataaminen on kiellettyä.

Tällaisen laitteen akku tulee irrottaa ja sen lataamisen tulee tapahtua valvotusti asunnossa, mielellään palamattomalla alustalla. Talvella parvekkeella lataaminen ei ole suositeltavaa, sillä litium-akku voi vaurioitua pakkasessa. Akkua ei tule ladata eteisessä tai muulla hätäpoistumistiellä.

Litium-akut synnyttävät myrkyllisiä palokaasuja ja saattavat aiheuttaa pieniä räjähdyksiä. Tällainen akkupalo on helpoin sammuttaa joko litiumsammutinsuihkeen tai litiumsammuttimen avulla.

Ulkoiluvälinevarastossa saa ladata ainoastaan lääkärin määräämää liikuntaesteisen käyttöön tarkoitettua apuvälinettä. Tällöin sovelletaan lakia terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010).

Lisätietoja saat kotitalosi palvelupäälliköltä.

Avaimet

Ota yhteys A-Kruunun isännöintiin isannointi@a-kruunu.fi

Ota yhteys A-Kruunun isännöintiin isannointi@a-kruunu.fi

Talojemme kerhohuoneet on tarkoitettu asukkaiden yhteisiä tapahtumia varten, mutta niitä on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin. Tilan varauksista ja avaimesta kannattaa olla yhteydessä asukastoimikunnan jäseniin. Tarvittaessa voit olla yhteydessä talosi palvelupäällikköön.

Vuokra

Vuokran eräpäivä on kaikille vuokralaisille sama ja se on joka kuukauden 5. päivä. Mikäli sinulle tulee vuokranmaksuvaikeuksia, tärkeintä on ottaa välittömästi yhteyttä A-Kruunun vuokravalvontaan, jotta voimme tehdä sinulle maksamattomista vuokrista maksusuunnitelman.

Tällaisessa tilanteessa toimi seuraavasti:

  • ota heti yhteyttä A-Kruunun vuokravalvontaan sopiaksesi maksusuunnitelmasta sähköpostilla: vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.
  • selvitä Kelalta mahdollisuutesi tukiin

Eräpäivän jälkeen on noin 14 päivää aikaa maksaa vuokra ilman viiden euron perintäkulua. Tältä ajalta veloitamme vain viivästyskoron (laskutetaan erikseen). Noin kahden viikon kuluttua eräpäivästä lähetämme maksumuistutuksen, johon on lisätty perintäkulu viisi euroa. Mikäli vuokraa ei kyetä maksamaan maksumuistutuksen eräpäivänäkään, vuokra siirretään perintätoimiston perittäväksi, jolloin saatavaan lisätään lain mukaiset perintäkulut.

Maksamattomien vuokrien takia vuokrasopimus voidaan purkaa vuokranantajan toimesta ilman irtisanomisaikaa ja tarvittaessa hakea häätöä. Tällaisiin toimenpiteisiin ryhdytään kuitenkin vain tilanteissa, joissa asukas olennaisesti laiminlyö vuokranmaksuvelvoitteensa tai ei noudata tehtyä maksusuunnitelmaa.

Ota yhteys vuokravalvontaan sähköpostilla osoitteeseen vuokravalvonta@a-kruunu.fi tai soittamalla palvelunumeroomme 0207 207 100 ma–pe klo 12.00–14.30.

Kyllä voit, kunhan muistat käyttää laskussa olevaa viitettä.

Vesilaskutus

Joka kuukausi vuokran lisäksi maksetaan henkilölukuun perustuva vesiennakkomaksu. Vesiennakkomaksun suuruus A-Kruunun asunnoissa on 20,00 €/henkilö/kk. Tasauslaskulla tasataan maksetut vesiennakkomaksut ja todellinen vedenkäyttö kaksi kertaa vuodessa.

Tasauslaskulla tasataan maksetut vesiennakkomaksut ja todellinen vedenkäyttö.

Puolivuosittain tehdään huoneistojen vedenkulutuksesta lukemaraportit vedenmittausjärjestelmästä. Niissä kohteissa, joissa on mekaaniset mittarit (Järvenpään Kurkiaurankatu 6-8, Hyvinkään Iltamantie 3 sekä Hyvinkään Kuusikontie 2), huolto lukee mittarit huoneistoista ja toimittaa lukemaraportit vuokravalvontaan.

Tasauslaskulla näkyvät maksetut ennakot sekä todellinen kulutus laskutuskaudelta. 

Jos kulutus on ollut pienempää kuin maksetut ennakot, laskusta muodostuu hyvityslasku. Hyvityslaskun summan asukas vähentää seuraavan kuun vuokrassaan. 

Jos kulutus on ollut suurempaa kuin maksetut ennakot, asukas saa tasauslaskun, jossa näkyy maksettava vesilaskun tasauserä.

Jos laskun summassa ei ole etumerkkiä, maksa lasku normaalisti viimeistään eräpäivänä.

Jos laskun loppusumman edessä on –merkki tarkoittaa sitä, että maksamasi vesimaksuennakot ovat suurempia kuin todellinen vedenkulutuksesi ja olet saanut hyvityslaskun. Vähennäthän laskun loppusumman seuraavasta vuokramaksusta. Jos olet ehtinyt jo maksaa vuokran, voit vähentää sen seuraavan kuun vuokramaksusta.

Asukkaan vaihtuessa poislähtevä asukas saa loppuvesilaskun, jossa tasataan edellisen tasauslaskun ja muuttopäivän välinen vedenkulutus. Uuden asukkaan veden laskutus lähtee vuokrasopimuksen ensimmäisestä päivästä.
 

Vastuullisuus

Omassa kodissa voi tehdä monia asioita, joilla säästää energiaa. Kotona sähköä kuluu eniten asunnon ja lämpimän veden lämmittämiseen, mutta myös kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kun karsii turhaa kulutusta ja valitsee energiatehokkaita sähkölaitteita, säästää energiaa ja samalla pienentää asumiskustannuksia. 

Katso täältä vinkkejä 
    • sähkön säästämiseen
    • energiatehokkaaseen lämmittämiseen
    • järkevään vedenkäyttöön

Kannustamme asukkaitamme jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen. Kotitalossasi on jätteiden keräyspiste. Lajittele roskat ja jätteet huolellisesti oikeisiin jäteastioihin – oikein lajiteltuna ne voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. 

Tarkemmat lajitteluohjeet löydät jäteastioiden yhteydestä. Lue lisää ohjeita ja neuvoja Jätehuolto-sivultamme.

Otamme mielellämme vastaan asumiseen liittyviä vinkkejä, jotka helpottavat A-Kruunun asukkaiden arkea. 

Voit lähettää vinkkisi sivuiltamme löytyvällä vinkkilomakkeella. Parhaimmat vinkit julkaistaan ja niiden lähettäjä palkitaan pienellä lahjalla. 

Vastuullisuus on meille tärkeää. A-Kruunun ydintoimintaan ja strategiaan kuuluu vastuullisuus asunnoissamme asuvista asukkaista ja meillä työskentelevistä henkilöistä, vastuullisuus ympäristöstä sekä rakentamisen ja suunnittelun laadusta. Vastuullisuus tarkoittaa A-Kruunussa myös taloudellista vastuuta sekä vastuullisia, läpinäkyviä ja eettisiä toimintaperiaatteita alihankintaketjuissa. 

Olemme laatineet vastuullisuusohjelman, jonka periaatteisiin, tavoitteisiin ja lupauksiin voit tutustua Vastuullisuus-sivullamme.

Vastuullisuus on myös tekoja asukkaiden arjessa. Tietoja ja käytännön vinkkejä vastuullisempaan arkeen ja asumiseen löydät Ohjeita kestävään asumiseen -sivulta.

Muuttajalle

Uudelle asukkaalle

Avaimet voit noutaa pääsääntöisesti vuokrasuhteen alkamispäivänä lukkoliikkeestä. Ota mukaan henkilöllisyystodistus. Mikäli avaimen hakee muu kuin vuokrasopimuksen allekirjoittanut henkilö, mukana pitää olla yksilöity valtakirja ja henkilöllisyystodistus.

Tarvittaessa poismuuttava ja uusi asukas voivat suorittaa ns. keskinäisen avaintenluovutuksen. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun kuunvaihde osuu viikonlopulle. Asiasta tulee ilmoittaa A-Kruunun asiakaspalveluun, josta poismuuttava asukas saa keskinäisen avaintenluovutuksen ilmoituslomakkeen. Täytetty lomake pitää viivytyksettä toimittaa osoitteeseen muutot@a-kruunu.fi. Vastuu avaimista on poismuuttavalla asukkaalla, kunnes A-Kruunu on vastaanottanut lomakkeen. Vastaavasti uuden asukkaan tulee 5 arkipäivän kuluessa käydä näyttämässä avaintenluovutusdokumentilla vastaanotetut avaimet lukkoliikkeessä.

Ota yhteys normaaleissa pienkorjauksissa (esim. vuotava hana tai rikkonainen liesi) huoltoliikkeeseen. Muissa asumista haittaavissa ongelmissa ota yhteys palvelupäällikköön. Oman palvelupäällikkösi tiedot löydät kotitalosi kohdesivulta.

Ilmoita tiedot huoltoyhtiöön. Löydät kotitalosi huoltoyhtiön yhteystiedot Kotitalosi-kohdesivulta.

Poismuuttajalle

Kun haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi, tee se aina kirjallisesti. Tietoa A-Kruunun asunnon irtisanomisesta löydät Tietoa poismuuttajalle -sivulta.

 

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

A-Kruunun asunnoissa irtisanomisaika on huoneenvuokralain mukainen yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana asunto irtisanotaan ja irtisanomisilmoitus on saatettu vuokranantajalle tiedoksi kirjallisesti. Vuokrasuhde päättyy siis aina irtisanomista seuraavan täyden kuukauden loppuun, jonka vuoksi vuokrasopimuksesi ei voi päättyä saman kuun aikana, kun teet irtisanomisilmoituksen.  
 
Jos siis haluaisit esimerkiksi irtisanoa asuntosi vuokrasopimuksen päättymään 31.1. tulee sinun tehdä irtisanomisilmoitus kirjallisesti vuokranantajalle viimeistään joulukuun aikana. Jos taas teet irtisanomisilmoituksen vasta tammikuussa, päättyy vuokrasopimuksesi tällöin aikaisintaan helmikuun lopussa.

Jos huoneiston vuokrasopimuksen irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen osapuoli jää asuntoon asumaan, huoneistoon jäävän täytyy myös tehdä sähköinen irtisanominen ja siten vahvistaa, että koko vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy hänen nimiinsä. Molempien osapuolten täytyy ilmoittaa irtisanomisen lisätietokentässä siitä, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois.

Kun molempien sähköinen irtisanominen on jätetty, A-Kruunu käsittelee irtisanomiset siten, että vain toisen asukkaan vuokrasopimus päätetään huoneenvuokralain mukaisesti. Molempien irtisanomisilmoitus on saatava, jotta tiedetään myös asumaan jäävän tietävän toisen irtisanoutumisesta. Tämän jälkeen vuokrasopimus jatkuu normaalisti jäljelle jäävän nimiin.

Täältä löydät paperisen lomakkeen toisen osapuolen irtisanomista varten.

Mikäli asunto on jo ehditty vuokrata uudelleen, ei jatkaminen ole mahdollista.

Rahavakuus palautetaan seuraavan kuukauden aikana vuokrasopimuksen päättymisestä edellyttäen, että kaikki avaimet on palautettu lukkoliikkeeseen, huoneistotarkastus tehty, mahdollinen avoinna oleva vesilasku on maksettu ja ettei reskontrassa ole avoinna olevaa saatavaa.  

Sopimusvakuutta voidaan käyttää kattamaan vuokralaisen velvollisuuksien laiminlyönnistä aiheutuneita kustannuksia (huoneiston kunto, loppusiivouksen taso, vuokranmaksu, loppuvesilasku).

Avaimet tulee palauttaa lukkoliikkeeseen viimeistään vuokrasopimuksen päättymispäivänä tuntia ennen liikkeen sulkemista. Tarkemmat ohjeet avainten palautukseen löydät sinulle lähetetystä poismuuttokirjeestä. Mikäli vuokrasopimus päättyy viikonloppuna tai pyhänä, saat ohjeet vuokrausneuvottelijaltamme irtisanomisen jälkeisessä yhteydenotossa.

Mikäli et pääse itse palauttamaan avaimia vuokrasopimuksen päättymispäivänä, toinen henkilö voi myös tarvittaessa palauttaa avaimet puolestasi. Huomioithan kuitenkin, että vastuu avaimista ja niiden palauttamisesta säilyy sinulla siitä huolimatta, että toinen henkilö palauttaa ne puolestasi.

Asunnon poismuuttotarkastus suoritetaan viimeistään 1–2 arkipäivää vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vuokranantaja sopii vuokralaisen kanssa, mikäli muuttotarkastus tehdään vuokrasopimuksen voimassaolon aikana.

Huoneisto on siivottava huolellisesti. Saat siivousohjeet poismuuttokirjeessä. Mikäli huoneistoa ei ole siivottu huolellisesti, on vuokrantajalla oikeus veloittaa siivouksesta aiheutuvat kulut.

Mikäli huoneistossa todetaan muita kuin luonnollisesta kulumisesta johtuvia vikoja tai korjaustarpeita, on vuokrantajalla oikeus veloittaa korjauksista aiheutuvat kustannukset.