03.08.2016
Asukastoiminta tuo etua sekä asukkaalle että yhtiölle

Svanströminkujalla Helsingin Laajasalossa on talo, joka on tullut alueella tunnetuksi pihan kukkamerestä. Talossa asuvan A-Kruunun hallituksen asukasedustaja Ari Eschnerin mielestä kaikki hyötyvät, kun asukkaat ovat aktiivisia.

 A-Kruunu noudattaa talojen hallinnossa yhteishallintolakia, kuten valtion tuella rakennetuissa taloissa kuuluukin. Lakia voi kuitenkin noudattaa rimaa hipoen tai sitten siten kuin sitä on toteutettu Svanströminkujalla.

Avoimuus kaiken perustana

- Avoimuus esimerkiksi talousasioissa on ollut ensiluokkaista. En voisi parempaa toivoa. Käymme asukastoimikunnassa kohteemme talousasiat läpi kvarttaaleittain sekä syksyllä asukaskokouksessa ja isännöitsijä antaa meille kaiken haluamamme tiedon, kertoo Eschner, joka on asunut talossa jo vuodesta -91.

Isännöinnillä on Eschnerin mukaan suuri merkitys asumisen sujumisessa ja asukashallinnossa. Samoin kuin asukkailla on iso rooli isännöinnin valvomisessa. Parhaimmillaan toiminta on molemminpuolisen hyödyn ymmärtävää vastavuoroisuutta.

- Isännöitsijän pitää osata avata talon budjetti asukkaille, jotta asukkaat kokevat toiminnan avoimeksi. Jos ei ole avoimuutta, juoruilu saa helposti jalansijaa. Isännöitsijän kannattaa muutenkin olla asukkaiden kanssa tekemisissä, sillä asukkaat tietävät talon käytännöistä enemmän kuin isännöitsijä.

 A-Kruunu - Ari

Asukashallinto on palautekanava

Asukashallinto on Escherin mielestä yhtiölle tarpeellinen työkalu. Sen avulla yhtiö saa tärkeää tietoa toiminnastaan.

- Asukashallinnon kautta yhtiö saa tiedon, tekeekö se laadukasta työtä taloissa. Hyvin hoidettua taloa ja asiansa hoitavaa vuokranantajaa asukkaat suosittelevat toisilleen, korostaa Eschner.

Myös asukkaat hyötyvät asukashallinnosta monin tavoin.

- Asukastoiminnan avulla saa ystäviä, oppii tuntemaan naapurinsa, saa sisältöä elämäänsä, voi vaikuttaa ja saada tietoa omasta asumisestaan. Voi jopa oppia uusia asioita, naurahtaa Eschner, jonka talossa osataan hyödyntää asukkaiden asiantuntemus monella tavalla.

Svanströminkujalla panostetaan erityisesti kevättalkoisiin. Ne suunnitellaan asukastoimikunnassa huolellisesti työtehtävistä tarjoiluihin saakka. Talkoissa käy yleensä 40 – 50 henkeä ja makkaraa kuluu paljon. Erityisesti lapset odottavat aina talkoita.

- Olemme rakentaneet talkoilla lehtikompostin, pöytiä, tuoleja, kukkalaatikoita ja tekeillä on myös pergola. Tekeminen ei ole kuitenkaan mitään verissä päin touhuamista, vaan talkoot on talon yhteinen päivä, jonka aikana saa hyvää palautetta asumisesta ja myös uusia ideoita siitä, miten asioita pitäisi kehittää.

Raija Tiittanen-Rintala

Huolenpitoa ja vastuunkantoa

Eschner korostaa, että talkoilla on myös se merkitys, että asukkaat tottuvat pitämään asuinympäristöstä yhdessä huolta ja ihmiset kantavat oman vastuunsa. Monet asukkaat tekevät talkootyötä myös varsinaisten talkoiden lisäksi. Esimerkiksi kuvissa näkyvä Raija Tiittanen-Rintala pitää huolta pihan kukkaistutuksista. Talon pihamaalta löytyy myös 14 kaupunkiviljelylaatikkoa.

- Aluksi kukkia saattoi lähteä jonkun ohikulkijan mukaan, mutta ei sellaista enää ole, ei pienintäkään. Asukastoiminnan myötä ilkivalta vähenee, korostaa Eschner.

Talossa on myös kerhohuone, jossa pidetään asukaskokoukset ja talon yhteiset juhlat kuten pikkujoulut. Kerhohuonetta käytetään myös asukkaiden yksityistilaisuuksiin.

Talon asukastoimikuntaan kuuluu viisi jäsentä. Toimikunta kokoontuu 3 – 4 kertaa vuodessa.

Some apuna asukastoiminnassa

- Meillä on vielä vähän tekemistä siinä, miten saisimme yhteisöllisyyteen liittyvät tekemiset mahdollisimman helpoksi. Esimerkiksi tiedottamiseen pitäisi saada kunnolliset sähköiset kanavat. Silloin voisimme kehittää esimerkiksi energiankulutuksen seurantaan paremmat menetelmät, pohtii Eschner.

Sosiaalisen median kanavista talossa on käytössä Facebook, joka on osoittautunut hyödylliseksi välineeksi asumisen arjessa.

- Tyttärentytär oli meillä taannoin yökylässä ja tarvitsimme pottaa. Vaimo laittoi talon facebook-sivulle asiasta kyselyn, eikä mennyt kuin 10 minuuttia, kun meillä soi ovikello ja eräs naapurinpoika toi meille potan lainaksi. Tuon kanavan nopeus viestintävälineenä yllättää usein, naurahtaa Eschner.

A-Kruunulla on tällä hetkellä valmiina noin 200 asuntoa. Ensimmäinen uusi kohde valmistuu elokuussa Mäntsälän aseman viereen.

Teksti: Päivi Karvinen / Huvikummun viesti
Kuvat: Margit Lindholm / Elido