Uutinen

A-Kruunu tutkitutti kaupunkiperheiden asumistottumuksia

Erilaistuva asuminen vaatii uudenlaista suunnittelua

Lapsiperheitä asuu yhä enemmän kaupunkien keskustoissa. Asukkaiden arjen toiminnat tehokkaasti huomioon ottava suunnittelu tuo uudenlaisia asuntoja, joissa samaan neliömäärään saadaan enemmän toiminnallisuutta. A-Kruunu Oy toteuttaa Helsingin Kalasatamaan urbaaneille lapsiperheille suunnatun kohteen, jonka suunnittelussa hyödynnetään haastattelututkimusta.

- Ihmisten asumisen tarpeet ovat yhä enemmän erilaistuneita. Siksi tarvitaan joustavia asumisen ratkaisuja eli asuntoja, jotka pystytään muuttamaan pienin toimenpitein palvelemaan eri tilanteita. Tehokas suunnitteluratkaisu mahdollistaa myös kustannustehokkaan toteutuksen, toteaa A-Kruunu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

A-Kruunu selvitti yhteistyössä Serum Arkkitehtitoimiston kanssa asukashaastattelujen kautta pienperheiden asumisen käytäntöjä, toiveita ja tarpeita. Tutkimuksen toteutti Aalto-yliopiston tutkija Johanna Lilius.

- Lapsiperheen asuminen kaupungin keskustassa koetaan yhä normaalimmaksi asiaksi. Kaupungit myös tarjoavat yhä enemmän palveluita lapsiperheille. Myös asumiseen tarvitaan uudenlaisia suunnitteluratkaisuja, jotka helpottavat lapsiperheiden arkea niin asunnoissa kuin myös talojen ulkotiloissa, toteaa Johanna Lilius.

Lilius nostaa esimerkkeinä asunnot, joista pystytään liukuoviratkaisuin, alkovien tai parvien avulla saamaan monikäyttöisiä uusperheasuntoja tai suunnittelemalla pihat siten, että lapset voivat leikkiä yksin pihalla.

Haastattelujen lisäksi toteutettiin kaksi työpajaa, joihin kutsuttiin asukkaita kommentoimaan alustavia suunnitelmia.

- Nykyajan ihmiset ymmärtävät hyvin suunnitelmia ja antavat erinomaisia ideoita jatkokehittelylle. Olisi väheksyntää olla ottamatta huomioon asukkaiden näkemyksiä, toteaa arkkitehti Vesa Humalisto Serum Arkkitehdeiltä.

Serum on työstänyt tutkimuksen pohjalta A-Kruunun Kalasataman kerrostalohankkeeseen myös omakotitaloasumisen elementtejä kuten asuntokohtaiset varastotilat, kuistimaisen palvelueteisen ja kuraeteisen porrashuoneeseen.

Asuntojen suunnittelussa lähtökohtana pidettiin keskeistilan ideaa eli keittiö-olohuonetilan toimintaa perheen keskeisenä yhteistilana johon yhdistetään tasa-arvoisia makuuhuoneita, joiden käyttötarkoitusta ei rajoiteta esimerkiksi siten, että kaikkiin makuuhuoneisiin ei mahtuisi parisänky.

- Asunnossa pitää olla sydän ja asukkailla vapaus valita, miten huoneitaan käyttävät, perustelee Vesa Humalisto.

A-Kruunun taloon on suunniteltu paljon erityyppisiä asuntopohjia. Tulossa on myös kaksikerroksisia sekä parvellisia asuntoja omilla ulkosisäänkäynneillä.

- Tontin olosuhteet on huomioitu suunnittelussa alusta lähtien, mikä on mahdollistanut tavanomaisesta poikkeavien asuntotyyppien käytön kerrostaloissa. Urbaaneille lapsiperheille suunnitellut tilaratkaisut nostavat jonkin verran rakennuskustannuksia, minkä takia on tärkeää, että suunnitelman kokonaisratkaisusta on saatu kustannustehokas, toteaa rakennuttamispäällikkö Eero Lehtomäki .

Kalasataman hanke on ARAn hintasäätelemää vuokra-asuntotuotantoa. Vuokratason arvioidaan tällä hetkellä olevan parin vuoden päästä nousevassa kohteessa 11 – 12 euroa neliöltä. Kohteen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi kesänä.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jari Mäkimattila; A-Kruunu Oy, puh. 040 755 3924

Tutkija Johanna Lilius, Aalto-yliopisto, puh. 050 547 9494

Arkkitehti Vesa Humalisto, Serum Arkkitehdit, puh. 050 572 1950

Kehittyvä kerrostalo – urbaanit lapsiperheet –tutkimusraportti