Blog article

Kaupunki elää kaupunkielämästä


Mikä kaupungissa asumisessa kiinnostaa? Millaisia kortteleita ja taloja sekä yhteistiloja, kattopuutarhoja ja talosaunoja on Jätkäsaaressa, yhdessä Helsingin uusimmista kaupunginosista?

Suomen Asuntomessut järjesti 1.-9.9.2018 yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa uudenlaisen kaupunkitapahtuman, joka nosti esille kaupunkiasumisen uusia ratkaisuja ja palveluja sekä näytti asumisen arkea ja juhlaa jätkäsaarelaisen kaupunkilaisen näkökulmasta.

Asuntomessut on lähes 50 vuoden ajan ollut edistämässä hyvää asumista toteuttamalla vuosittain uusia messualueita eri puolille Suomea. Nyt Asuntomessut tuli kaupunkiin ja aivan kehityksen ytimeen, Helsingin Jätkäsaareen, puolivalmiiseen kaupunginosaan, jossa asuu tällä hetkellä yli 7000 asukasta.

Asuntomessutapahtumassa Jätkäsaari ja siellä oleva kaupunkielämä avattiin uudella tavalla: yhdeksän päivän aikana oli yli 300 ohjelmanumeroa yli 40 paikassa eri puolella Jätkäsaarta.

Palkittu kerrostalo ”Vihreistä vihrein” oli Kaupunkielämää -asuntomessutapahtuman hitti. Yli 2000 ihastunutta vierasta kävi talon katolla tutustumassa sen puutarhaan ja kunnianhimoiseen viherrakentamiseen.

Yhteisöllinen asuminen avautui monimuotoisuudessaan Malta-talon monissa tiloissa ja tekemisissä. Tapahtumassa pääsi Hartelan nosturiin kurkistamaan näköaloja 16-kerroksen korkeudesta. M2Kotien Juutinraumankatu 10:ssä sai kuka tahansa varata saunavuoron Kliffa.fi-palvelun avulla.

Jätkäsaareen pääsi myös vesiteitse: Helsingin kaupungin kehitysyhtiö Forum Virum kokeili vesibussiliikennettä Kauppatorilta Jätkäsaareen. Tapahtuma eli myös iltaisin: Jätkäsaarelaisten päivänä keskiviikkona 5.9. Muusikkotalo Jallukan bändit esiintyivät oman kaupunginosan ihmisille.

Kaupunki kehittyy keskustellen ja moniäänisesti. Siksi tapahtumassa oli mukana tiedemaailma (kuusi yliopistoa), yrityksiä (rakennuttajia, rakentajia ja palveluntuottajia), julkinen sektori (Helsingin kaupunki, ympäristöministeriö ja ARA) sekä alueen asukkaat, taloyhteisöt ja alueella toimivat yritykset.

Yhdeksän päivän aikana kaupunkitutkimus jalkautui Jätkäsaareen, seminaareissa käsiteltiin asumista palveluna, tulevaisuuden kaupunkiasumista, yhteisöllisyyttä, kestävää kaupunkikehitystä ja asuntoarkkitehtuuria. Yhteistyössä KIRAdigin kanssa järjestettiin kaksipäiväinen AEC Hackathon, jossa haettiin uusia palveluinnovaatioita Kojamon nykyään omistamalla Vanhalla Polilla teema kaupunkielämä palveluna, living as a service.

Mikä muuttui tapahtuman seurauksena? Kaupunki tarvitsee kaupunkielämänsä, ja se tulee monimuotoisuudesta, hauskuudesta ja myös kohtuuhintaisuudesta.

Jätkäsaari on Helsingin kaupungin kirjaamien tavoitteiden mukaisesti myös pieni- ja keskituloisille mahdollinen, ja tällä hetkellä kaupunkikuva rakentuu noin 40 prosenttisesti ARAn tuella rakennutetuista taloista. ARAn avustuksella tai korkotuella on valmistunut tai rakentumassa yhteensä 33 taloa, joissa on 3158 asuntoa: normaaleja vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja, opiskelija-asuntoja sekä asuntoja erityisryhmille.

Kun Jätkäsaari on valmis vuonna 2028, noudattaa se Helsingin kaupungin sekoittamisen suunnitelmaa: ARA-vuokraa 25 %, välimuotoa 30 % ja sääntelemätöntä omistus- ja vuokra-asumista 45 %.

Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -asuntomessutapahtuma osoitti myös sen, että asunnon ulkopuolisen ympäristön merkitys kasvaa vauhdilla. Kun puhutaan yhteisöllisyydestä, sen toteutumiseen tarvitaan myös tiloja. Kaupunkielämä syntyy yksinkertaisesta kaavasta: 1-2-3-4. Asut yksin tai kaksin, kolmas huone korttelissa, neljäs kaupungilla.

Kimmo Rönkä
Tulevaisuuden asumisen asiantuntija
Suomen Asuntomessut