News article

Janne haluaa elää ympäristöystävällistä arkea

Kierrätys, auton vuokraaminen muille, tavaroiden ja työkalujen lainaaminen naapureiden kesken. Tätä kaikkea Janne Hukkavaara tekee arjessaan toimiakseen ympäristöystävällisemmin.

Janne on Fregatti Dygdenin kujan asukastoimikunnan puheenjohtaja, ja hän kannustaa naapureitaan ympäristöystävällisiin tekoihin. Myös talon asukkaat ovat aktiivisia ehdottamaan erilaisia tapoja, jotka voisivat edistää ympäristöystävällistä asumista, kuten naapureiden välinen kirpputori, yhteinen työkalupakki ja postin pakettiautomaatti.

- Talossa on yhteisöllisyys kasvussa ja monet ovat aktiivisia Facebookissa ja whatsapp-ryhmissä. Vielä ei ole konkreettista suunnitelmaa kaikelle, mutta ideoita tulee kyllä paljon. Olemme miettineet muun muassa yhteisenkierrätyshyllyn perustamista kirjoille ja muille sellaisille tavaroille, kertoo Janne.

Viimeisin ympäristöystävällinen, asukkaiden yhteinen teko oli maaliskuun lopun Earth Hour -tempaus, jossa Janne perheineen jakoi kaikille asukkaille kynttilöitä käytettäväksi Earth Hourin aikaan. Samana päivänä Janne muiden naapureiden kanssa kasasi talon sisäpihalle istutuslaatikoita, joita asukkaat voivat käyttää kesällä esimerkiksi hyötykasvien kasvatukseen.

Lapset mukaan leikin kautta

Jannelle ympäristöystävällisyys on tärkeää ja se ulottuu myös hänen arkielämäänsä. Lapsiperheen arjessa joidenkin asioiden toteutus voi olla kuulemma hankalaa, kuten sekajätteen minimointi, mutta tärkeintä Jannelle on, että edes yrittää.

Janne lajittelee kaikki roskat parhaansa mukaan, välttää turhien muoviin pakattujen tuotteiden ostamista ja vuokraa omaa autoaan sovelluksen kautta muille. Töissä hän suunnittelee rakennuksessa käytettäviä betonipalikoita, jotka on tehty kierrätetystä materiaalista, joten ympäristöystävällisyys ulottuu myös hänen työhönsä. Hän on myös opettanut lapsensa lajittelemaan, ja he ovat leikin kautta ottaneet asian melkein vakavammin kuin aikuiset.

- Lapset ovat kaikkein otollisimpia tähän. Jos heille sanoo, että tähän roskikseen ei saa mennä muuta kuin muovia, he myös varmistavat sen, ja kilpailevat aina siitä, että kuka saa viedä pahvin tai kuka muovin, nauraa Janne.

kierrättäminen ja istuttaminen

Yhtiö voisi enemmänkin kannustaa toimintaan

Ideat erilaisiin erityistilaisuuksiin, kuten Earth Hour, tulevat yleensä A-Kruunulta, mutta Jannen mielestä yhtiö voisi kannustaa ympäristöystävälliseen asumiseen enemmän myös arjessa.

- Monesti tiedotteita lajittelusta tulee vähän negatiiviseen sävyyn, esimerkiksi että ‘Nyt on taas paljon tupakantumppeja maassa’ tai ‘Roskikset ovat taas turhan täynnä’. Yhtiö voisi antaa erilaisia tietoiskuja lajitteluun liittyen enemmänkin kannustus mielessä. Silloin ihmiset motivoituvat paremmin ja jaksavat ylläpitää sitä arjessa, pohtii Janne.

Yhtiö voisi jakaa tietoa myös esimerkiksi Kierrätyskeskuksen palveluista. Kierrätyskeskus tarjoaa Jannen mukaan taloille mahdollisuutta saada noutopalvelua erittäin edullisesti. Se helpottaisi muun muassa isojen huonekalujen kierrätystä muuttopäivinä.

Kaupunki mukaan talkoisiin

Myös Helsingin kaupunki voisi Jannen mielestä kehittää Sompasaaren asukkaiden mahdollisuuksia asua ympäristöystävällisesti. Monien asukkaiden mielestä kadut ovat epäsiistissä kunnossa ja roskien keräys on hyvin hidasta. Lajittelupisteet ovat usein täynnä tai niihin viedään väärää roskaa.

- Lajittelupisteillä voisi joku olla valvomassa ja neuvomassa ihmisiä lajittelemaan oikein. Se olisi varmasti kustannustehokkaampaa kuin roskien siivous merestä ja kaduilta, ehdottaa Janne.

Kaupunki on järjestänyt keräily- ja siivouspäiviä, jotka ovat olleet todella tehokkaita, ja niitä voisi Jannen mielestä järjestää jatkossa useamminkin.

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark