Uutinen

Asukastoimikunta voi auttaa yhtiötä saamaan lajittelun rullaamaan

Klaukkalan Ropakkotie 8:ssa on pienet jätekulut. Talo kuuluu A-Kruunun TOP 10 -listaan pienissä jätekuluissa. Talon roska-astiat jakautuvat myös kadun muiden yhtiöiden kanssa, mutta alue on siitä huolimatta miltei aina siisti. Asukastoimikunnan puheenjohtajan Veikko Nurmentauksen mukaan lajittelu onnistuu talossa hyvin pienistä puutteista huolimatta. Myös lajitteluun liittyvissä asioissa toimikunta on hyvä välikäsi asukkaiden arjen ja yhtiön välillä.

Vuonna 2018 rakennetussa talossa on pihatien alku- ja loppupäässä kaksi eri roska-asemaa, jotka pysyvät suurimman osan ajasta siistinä. Astiat ovat hyvin näkyvällä paikalla mikä varmasti vaikuttaa ihmisten kynnykseen jättää sinne kuulumattomia roskia astioiden ulkopuolelle. Astioiden kilvissä ja muussa ohjeistuksessa on kuitenkin parantamisen varaa eri jakeiden oikein sijoittamiseksi.

- Opasteet astioiden kyljessä ovat puutteelliset, eikä niistä voi päätellä mitä kaikkia jätteitä astioihin saa laittaa. Siksi roskia menee välillä vääriin astioihin. Myös jäteyhtiöiden omia infolappuja voisi jakaa asuntoihin, erityisesti silloin kun asuntoon muuttaa uusi asukas. Asukkaat voisivat laittaa laput vaikka omaan keittiöön muistuttamaan eri säännöistä, esittää Veikko, ja toivoo homman hoituvan yhtiön puolesta, vaikka jäteyhtiön oma asiakaslehtikin ilmestyy yleensä kerran vuodessa.

- Tällainen tiedottaminen kuuluu mielestäni yhtiölle, sillä asukastoimikunnalla ei ole käytössä kopiokonetta eikä pääsyä useampaan rappuun, toteaa Veikko ja antaa yhtiölle kiitosta uusien jäteastioiden käyttöönoton tiedottamisesta.

Veikko pitää itse lajittelua tärkeänä ja on saanut järjestettyä lajittelutilat hyvin kotonaan. 

- Lajittelemme vaimon kanssa aktiivisesti jätteemme ja olemme saaneet kaikki lajitteluastiat mahtumaan hyvin astiakaappiin. Kun roskat erottelee jo kotona, on helppo viedä ne niihin astioihin, joihin ne kuuluvat, vinkkaa Veikko.

Hyvä yhteishenki tarkoittaa kiinnostusta pitää talosta huolta

Talossa on asukastoimintaa lähinnä talkoiden muodossa. Talon yhteishenkeä Veikko pitää hyvänä ja haluaa itse puheenjohtajana helpottaa talon arjen toimintoja, ja toivoo saavansa mukaan toimintaan myös nuorempia asukkaita.

- Olen tällä hetkellä toimikunnassa yksin, kun aiemmat jäsenet ovat muuttaneet pois. Vaimoni toki toimii hyvänä apujäsenenä. Mielestäni toimikunta voi olla hyvä välikäsi asukkaan ja yhtiön välillä, jotta tieto saadaan kulkemaan molempiin suuntiin. Meillä oli aiemmin toimikunnassa jäsen, joka oli myös A-Kruunun hallituksessa mukana, ja silloin sai hyvin tietoa myös yhtiön toiminnasta. Olisi todella kiva, jos saisi taas vähän myös nuorempaa väkeä toimintaan mukaan, toivoo Veikko. 

Kohteen valmistumisesta saakka talossa asuneella Veikolla on taustaa järjestötoiminnasta, joten asukastoimikuntaan kuuluminen tulee häneltä luonnostaan. Omien sanojensa mukaan hän on vain kasvanut siihen. 

- Asukastoiminta on hyvin tärkeää, kun asutaan yhden omistajatahon kerrostalossa tällä tavalla yhdessä. On hyvä olla tietoinen siitä, minkälaisessa talossa asuu, ja ketä on naapurissa. Asukkaiden välisen toiminnan kautta voi luonnostaan oppia tuntemaan naapureitaan, toteaa Veikko.

Lajittelu
Vasemalla: Veikko ja hänen vaimonsa ovat aktiivisia lajittelijoita ja saaneet mahtumaan jätekaappiin monta lajitteluastiaa.
Oikealla: Talon ilmoitustaulua käytetään myös jätetiedon jakamiseen. Talosta löytyy myös yhteiskäyttöauto.
Jätealue
Asukkaat kaipaavat talon jätealueelle selkeämpiä ohjeita siitä, mitä jätteitä astioihin saa laittaa.

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark