Uutinen

Kierrätys voi olla helppo ja mukava osa arkea

Kierrätysasiat voi hoitaa arjessa monella eri tavalla, eikä niiden aina tarvitse olla sen vaikeampia. Lajittelu ja kierrätys on helppo tapa kantaa kortensa kekoon talon kustannusten säästämiseksi, ja omaakin rahaa säästyy. Kierrätyksen voi ottaa mukaan vaikka käsityöharrastuksiin. 
 

Juho Järvelin ja Minna Lilvanen asuvat A-Kruunun kohteessa Tuusulassa, Metsävadelmantiellä. Sekä Juholle että Minnalle lajittelu on iso osa arkea, ja he keksivät jatkuvasti uusia tapoja, joilla tehdä pieniä ekotekoja roskien lajittelusta käsitöihin, vaihtoehtoja on monenlaisia.

- Ihan pienet asiat ovat minulle nykyään niin itsestään selviä, että en edes mieti niitä arjessa sen enempää. Esimerkiksi vanhoista rikkinäisistä vaatteista teen tiskirättejä, käärepapereista pusseja ja vanhasta pitsistä teen lampunvarjostimia. Erityisesti sisustuselementit ovat helppo tapa harrastaa uudelleenkäyttöä. Kun sain vanhoja kolikoita edesmenneeltä sukulaiselta tein niistä katosta roikkuvan tilanjakajan. Katson roskia nykyään ihan eri silmällä, ja mietin usein kaksi kertaa ennen kuin heitän mitään pois, jos sille sattuisi keksimään jotain hyötykäyttöä. Lapsena meillä meni kaikki roskat samaan astiaan eikä kierrätys ollut yhtään tuttua, mutta vuosien varrella olen innostunut lajittelusta toden teolla, kertoo Minna. 

Onneksi lapsille opetetaan lajittelua

Juholle luonnosta huolehtiminen ja kierrätysasiat ovat olleet osa elämää jo lapsesta saakka. Hänelle opetettiin aikaisin kaikki lajitteluun liittyvää, ja punkkarinuorena kierrätys oli melkein trendikästä.

- En esimerkiksi ikinä ole ostanut huonekaluja uutena paitsi kerran, kun ei muuta vaihtoehtoa ollut. Käytän kaikki vaatteeni aina loppuun, ja jos niihin tulee reikiä ne muuttuvat olovaatteiksi. Olen iloinen, että nykyään nuorilla on suorastaan muotia ostaa vaatteet kirpputoreilta. Kun minä olin heidän ikäisensä se oli vielä yleisesti vähän noloa. On muutenkin kiva huomata, että lajittelua opetetaan lapsille jo hyvin nuoresta saakka, jolloin yhä useampi aikuinen tulevaisuudessa omaksuu ne tavakseen, toteaa Juho.

Yhtiöllä on eri tapoja olla mukana kannustamassa

Sekä Juho että Minna ovat miettineet eri tapoja, joilla asukkaita saataisiin kannustettua lajittelemaan enemmän

- Esimerkiksi yhtiö voisi hankkia roskakatoksiin julisteita, joissa lukisi selkeämmin, mitkä roskat kuuluvat mihinkin, kun erityisesti vanhemmissa taloissa lajitteluastioiden omat laput ovat liian kuluneita, että niistä saisi selvää, pohtii Juho.

On myös asioita, joita voisi miettiä jo taloja rakennettaessa.

- Usein kuulee, että syy lajittelemattomuuteen on keittiön jätekaappi, johon ei saa mahtumaan montaa eri roska-astiaa. Itsekin joudun keksimään muita paikkoja, joissa pitää lasi- tai pahvijätettä, ja se vie valitettavan määrän tilaa. Jos jätekaapit suunniteltaisiin isommiksi, voisivat myös isommat perheet lajitella helpommin. Totta kai neliöitä on rajallinen määrä, mutta sekin voisi olla yksi tapa, jolla kannustaa asukkaita tähän mukaan, pohtii Minna. 

Asukkaille infotapahtuma suunnitteilla

Omien toimiensa lisäksi Minna ja Juho ovat miettineet järjestävänsä asukkaiden kesken erilaisia infotapahtumia ja kirppistoimintaa taloon. Talojen Facebook-ryhmissä on usein kirpputoritoimintaa mikä on Juhon ja Minnan mielestä oiva tapa päästä eroon vanhasta tavarasta, josta voi olla jollekin muulle hyötyä. 

- Kerhohuoneella voisi olla vaikka muutaman päivän kuukaudessa kirpputori, josta saa hakea tavaraa pois. Kerhohuone on muuten aina lukossa. Olemme harkinneet myös tilaavamme jäteneuvojan kertomaan asukkaille eri lajittelutavoista, kertoo Juho.

A-Kruunun parhaillaan käynnissä olevaan Jätekamppikseen kuuluu, että asukastoimikunnat voivat tilata lajitteluneuvontaa Kierrätyskeskuksesta. Lajittelu vähentää tehokkaasti sekajätettä, joka on kaikkein kalleinta jätettä. Lajittelemalla voi siis säästää talon kustannuksia ja vaikuttaa vuokriin. Asukastoimikuntien puheenjohtajilla on toimitettu sähköpostitse tarkemmat tilausohjeet.

Teksti ja kuva: Ida Oljemark
 

Kierrätystä Tuusulassa