Uutinen

Perhoset levittäytyivät Rykmentinpuistoon

Tuusulan Rykmentinpuistoon on toteutettu vuonna 2017 laaditun taideohjelman mukaan monipuolista tilataidetta, viimeisimpänä Vesa-Pekka Rannikon 40 Kirjoverkkoperhosta. Perhosista kaksi on löytänyt paikkansa A-Kruunun vastavalmistuneen Metsävadelmantie 2:n seinältä.

Vesa-Pekka Rannikon perhoset ovat levittäytyneet laajalti Rykmentinpuiston alueella sekä metsikköön että rakennetulle alueelle. Kokonaisuus muodostaa ikään kuin parven, joka on palannut Rykmentinpuistoon vuosien poissaolon jälkeen. Kukin alumiinista ja haponkestävästä teräksestä valmistettu perhonen on asentonsa ja maalauksen kautta yksilöllinen.

Ikään kuin entisen asukkaan paluumuutto

- Kirjoverkkoperhonen viihtyi rykmentin alueella, sillä armeijan maata myllertävä toiminta muokkasi maaperää perhosen toukille suotuisaksi. Samalla suljettu alue rauhoitti tilan ja antoi perhosille hyvät elinolosuhteet. Minun tekemäni perhosparven tulo alueelle on ikään kuin entisen asukkaan paluumuutto ja muistuttaa siten alueen historiasta, kertoo Rannikko.

Lajista ei ole enää tehty alueella havaintoja. Ilmeisesti armeijan toiminta alueella ylläpiti metsänreuna-alueita, jotka olivat lajille ja sen toukan vaatimalle kasvistolle suotuisia.

metsävadelmantie 2 perhoset seinällä

Perhosprojekti työllisti taiteilijan pitkäksi aikaa

Rannikon tekemät, keskimäärin 50x50 senttimetriset perhoset liitelevät alueella 4 – 6 metrin korkeudessa, jolloin ne eivät häiritse huoltoliikenteen toimintaa ja toisaalta välttyvät ilkivallalta. Perhosten materiaaliksi on valikoitunut alumiini ja teräs sekä materiaalien kestävyyden että keveyden johdosta. Perhosten siivet on maalattu värikkäiksi automaaleilla.

Taiteilijalle itselleen useamman vuoden projekti on ollut mieleinen.

- Aloitin työskentelyn perhosten suunnittelun ja luonnosten tekemisen jo useampi vuosi sitten. Viimeisen vuoden olen työstänyt nyt esillä olevia perhosia. Tällaista pitkäkestoista ja laajaa teosta en ole aiemmin toteuttanut, joten tämä on ollut hyvä haaste. On hienoa, että tällaista toteutetaan, sillä melko vähällä vaivalla saadaan alueelle iso vaikutus viihtyisyyteen, toteaa Rannikko.

Taide houkuttaa tutustumaan alueeseen

Taideohjelman puitteissa alueelle on aiemmin tuotu Pekka Jylhän Auringonsilta, Michael
Johanssonin Some Assembly Required – Déjà Vu, Kaisu Koiviston Observatorio ja Teknoluonto I,
sekä Lars Gunnar Nordströmin Elementti, Kasvavat dimensiot, Rinnakkaisulottuvuus ja nimetön
veistos.

- Rykmentinpuiston taiteen tärkein tavoite on houkutella alueen asukkaita kulkemaan alueen monia kevyen liikenteen väyliä, sekä pysähtymään ja näkemään yllättäviäkin puolia asuinalueestaan. Taiteen rooli on liikuttaa ja tuoda ihmisiä yhteen. Taiteen kokonaisuus muodostaa Rykmentinpuistoon nähtävyyden, joka houkuttaa kävijöitä kauempaakin, kertoo Rykmentinpuiston taiteen koordinaattori Laura Lehtinen.