Uutinen

Ryhmävuokraustalon rakentaminen käynnistyi

A-Kruunu on kehittämässä uudenlaista yhteisöllistä kimppa-asumista. Ensimmäinen ryhmävuokrauskonseptin mukaisen talon rakentaminen käynnistyi Helsingin Kruunuvuorenrantaan.

Ryhmävuokrauskonsepti pohjautuu nykyaikaiseen yhteisöasumiseen, yksityisen asumisen ja sosiaalisen kanssakäymisen yhdistämiseen. Konseptin taustalla on muuttuneet kaupunkiasumisen tarpeet, jotka vaativat uudenlaisia ratkaisu ja myös asuntorakentamisessa. Yhteisöasuminen kiinnostaa tänä päivänä yhtä lailla nuoria kuin myös iäkkäämpiä asukkaita.

Turumankadulle rakennutettaviin kahteen taloon tulee 49 asuntoa, joista ryhmävuokrausasuntoja on kuusi. Jokaiseen ryhmävuokrausasuntoon tulee neljä asukasta, joiden kanssa solmitaan omat vuokrasopimukset.

- Ryhmävuokrauskonsepti vähentää tarvetta rakentaa yksiöitä. Rakennuskustannukset madaltuvat, koska kalliiden kylpyhuonetilojen ja keittiöiden määrä vähenee. Konseptin suurempi vaikutus on kuitenkin sosiaalisella puolella. Ihmiselle on tärkeää, että voi halutessaan olla luontevasti kotona tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Yksinäisyys on yhä suurempi ongelma kaupungistuvassa yhteiskunnassamme, toteaa toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Ryhmävuokrauskonseptiin ollaan kehittämässä toimintamalli, jolla asukkaat voidaan osallistaa asukasvalintoihin. Asiaa viedään eteenpäin yhteistyössä ARAn kanssa. Osallistaminen on erittäin tärkeä osa konseptia.

- Soluasunnossa päädytään sattumanvaraisesti asumaan jonkun kanssa, kun taas ryhmävuokrakonseptissa yhteisö ja sen muodostaminen on ensisijaista, korostaa Mäkimattila.


Tilojen monikäyttöisyys ratkaisevaa
 

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Tiina Päivilä-Kari Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:stä.  

- Arkkitehtien näkökulmasta tärkeintä oli yhteisöllisyyden mahdollistaminen ja samalla yksityisyyden varmistaminen. Huoneet suunniteltiin erilleen toisistaan, jotta asunnossa voi olla monta samanaikaista toimintoa, eivätkä toiminnot häiritse toisiaan. Keittiö esimerkiksi erotettiin olohuoneesta lasipariovilla, jotta kokkailu ei häiritsisi tv:n katsojia tai toisin päin, Päivilä-Kari kertoo. 

Havainnekuva A-Kruunun ryhmävuokrakohteesta, joka rakennetaan Turumankadulle Helsinkiin.


Keittiöt suunniteltiin ikkunallisiksi huoneiksi, jotta niihin saadaan tärkeää luonnonvaloa. Keittiöt ovat myös tavanomaista suurempia, jotta tilassa voi laittaa ruokaa monta kokkia yhtä aikaa.

- Kaikkiin asuinhuoneisiin haluttiin varmistaa yksityisempi kulku - kenenkään huoneeseen ei mennä sisään esimerkiksi suoraan olohuoneesta. Huoneiden monikäyttöisyyttä haluttiin tukea tekemällä asuinhuoneet päämakuuhuoneen kokoisiksi, jolloin ne voidaan kalustaa myös parisängyllä, toteaa Päivilä-Kari. 

Ryhmäasunnot on sijoitettu rakennukseen rungon parhaimmille paikoille läpitalon huoneistoiksi. Näin myös pohjoisen puolen asuinhuoneilla on mahdollisuus käyttää etelänpuoleista olohuonetta ja parveketta.

Kohde valmistuu syksyllä 2021. Asunnot ovat haettavissa kolme kuukautta ennen valmistumista. Vuokra määräytyy ARAn ohjeistuksen mukaan kohtuuhintaiseksi. Kohteen urakoi Lujatalo Oy.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jari Mäkimattila, A-Kruunu Oy, jari.makimattila@a-kruunu.fi, puh. 040 755 3924