Uutinen

Tampereen Vuorekseen rakennetaan Suomen suurin puurakenteisten kerrostalojen kokonaisuus

Tampereen Vuorekseen alkaa rakentua Kuusikko – kuuden puurunkoisen kerrostalon kokonaisuus, johon tulee noin 13 600 kerrosneliötä. Näin isoa määrää puukerrostaloneliöitä yhtenä hankkeena ei ole toteutettu Suomessa aiemmin. Kohteen tilaajina ovat A-Kruunu Oy ja  TA-Asumisoikeus Oy.

Hankkeelle on muodostunut työnimeksi Kuusikko. Hanke on Euroopan mittakaavassakin iso kokonaisuus. Aiemmin toteutetut puurakenteiset kerrostalohankkeet ovat olleet pienempiä kokonaisuuksia tai yksittäisiä hankkeita. Hankkeen kehittäjänä ja KVR-urakoitsijana toimii Arkta Rakennus Oy.

Taustalla Tampereen kaupungin tavoitteet hiilineutraaliudesta

Puurunkoiseen rakentamiseen rohkaisevat Tampereen kaupungin tavoitteet hiilineutraalisuuden osalta vuoteen 2030 mennessä (Kestävä Tampere 2030). Tampereen kaupungin puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä modernia puurakentamista Tampereella ja Pirkanmaalla sekä edistää puurakentamisen osaamista ja yritystoimintaa. Erityiskohteena on Vuoreksen Isokuusi, jonne rakentuu yksi Suomen suurimpia moderniin puurakentamiseen perustuvia asuinalueita.

- Tampereen kaupunki on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Haluamme edistää puurakentamista, koska puu on uusiutuva materiaali ja ilmaston kannalta positiivinen valinta. Se sitoo hiiltä pitkäksi aikaa ja puurakennukset toimivat näin hiilivarastoina. Tämä Isokuuseen rakentuva hankekokonaisuus vie Tamperetta ison loikan eteenpäin puurakentamisen saralla, mistä olemme erittäin tyytyväisiä, kertoo Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntti.

Tampereen kaupungin puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä modernia puurakentamista Tampereella ja Pirkanmaalla sekä edistää puurakentamisen osaamista ja yritystoimintaa. Erityiskohteena on Vuoreksen Isokuusi, jonne rakentuu yksi Suomen suurimpia moderniin puurakentamiseen perustuvia asuinalueita.

 

Arkta haluaa olla mukana edistämässä puurakentamisen ratkaisuja asuntorakentamisen saralla

-  Arkta Rakennus Oy on ensimmäistä kertaa toteuttamassa Pirkanmaalla puurakenteista kerrostalokohdetta. Oppia on haettu konserniin kuuluvalta Arkta Reposelta, joka on erikoistunut puukerrostalorakentamiseen pääkaupunkiseudulla. Näin osaaminen koko konsernissa laajenee”, kertoo Arkta Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Hanna Marttila

Arkta Reponen oli mukana Helsingissä toteutetussa hankkeessa, jossa vertailtiin puu- ja betonirunkoisen kerrostalon eroja suunnittelu- ja rakentamisvaiheissa vuosien 2018-2020 aikana. Puukerrostalo on A-Kruunun omistama vuokratalo. Puurunkoisen kerrostalon hiilijalanjälki on todistetusti betonirakenteista pienempi kaikissa rakentamisen vaiheissa.

Rakenneratkaisuna puurankarunkoiset suurelementit

Kuusikko toteutetaan puurankarunkoisina suurelementteinä, välipohjina on kertopuiset ripalaatat. Myös CLT-levyä käytetään parvekelaatoissa sekä hissihuilujen seinissä. Puuelementtitoimittajana hankkeessa on suomalainen puuelementtitoimittaja VVR Wood, joka valmistaa kaikki elementit pohjoisen hitaasti kasvaneesta, tiheäsyisestä havupuusta. Puun alkuperäseurannalla – PEFC:llä varmennetaan, että tuotteeseen on käytetty kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta. VVR Wood vastaa koko kohteen puuelementtien kokonaistoimituksesta aina asennukseen saakka. VVR Wood on ollut toteuttamassa useita puukerrostalo kohteita niin Suomeen kuin Norjaankin ja näin tuo kokemuksensa myös Kuusikon toteutukseen.

- Kuusikon työmaalla kaikki rakentaminen tehdään sääsuojan alla vesikattovaiheeseen asti, näin vältytään rakenteiden kastumiselta, kertoo Arktan tuotantopäällikkö Jarkko Valoma.

- Rakentamisessa olennaista on myös elementtien varastointi ja kuljettaminen työmaalle, jona aikana huolehditaan etteivät ne pääse kastumaan, työmaavastaava Kari Korpisaari jatkaa.

Kohteen kuudesta puukerrostalosta TA-Asumisoikeus Oy:lle rakennetaan 3 taloa, joihin tulee yhteensä 103 asumisoikeusasuntoa ja A-Kruunulle 3 taloa, joihin tulee yhteensä 92 vuokra-asuntoa.

Kohteen tilaajina A-Kruunu Oy sekä TA-Asumisoikeus Oy

Kohteen kuudesta puukerrostalosta TA-Asumisoikeus Oy:lle rakennetaan 3 taloa, joihin tulee yhteensä 103 asumisoikeusasuntoa ja A-Kruunulle 3 taloa, joihin tulee yhteensä 92 vuokra-asuntoa.

- Kun avautui mahdollisuus tämän puukerrostalohankkeen toteuttamiselle, emme epäröineet hetkeäkään aloittaa Pirkanmaalla ensimmäistä puukerrostalohankettamme pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Arkta Rakennus Oy:n kanssa. Lukuisat yhteiset onnistuneet hankkeet Arkta Rakennuksen kanssa kahden vuosikymmenen aikana sekä hyvät kokemukset ensimmäisistä puukerrostalohankkeistamme pääkaupunkiseudulla Arkta-Reposen kanssa loivat luotettavan pohjan askeleelle uudenlaisen kerrostalorakentamisen aikakauteen, toteaa TA-Yhtiöiden Pirkanmaan aluejohtaja Sami Lehto.

- Tämä hanke on meille tärkeä, koska puurakentamisen ja rakentamisen vähähiilisyyden edistäminen on tärkeä osa yhtiölle annettuja tehtäviä. Arkta-Reposen kanssa olemme toteuttaneet erinomaisen puukerrostalohankkeen Helsingissä ja uskon, että yhteistyö tässä Tampereen hankkeessa toteutuu samalla tavalla jouhevasti, toteaa A-Kruunu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.


Lisätiedot:
rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki, timo.ristamaki@arkta.fi p. 040 751 1627
Toimitusjohtaja Jari Mäkimattila, jari.makimattila@a-kruunu.fi, p. 040 755 3924