Uutinen

Verkkosaareen tulossa muuntojoustoasuntoja

A-Kruunu Oy ja Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy allekirjoittivat kokonaisurakkasopimuksen Helsingin Verkkosaarenranta 18:aan toteutettavasta vuokratalokohteesta.  Hankkeen suunnittelussa on erityisesti huomioitu asuntojen muunneltavuus, mikä edistää kohteen arvon säilymistä mahdollisimman pitkään.  Hanke sijaitsee meren tuntumassa lähellä Kalasataman palveluita ja liikenneyhteyksiä.

- Kohteen suunnittelun yhteydessä on kehitetty muuntojoustokonsepti, joka mahdollistaa asuntojen jakamisen pienemmiksi tai yhdistämisen isommiksi suuremman talotekniikkaremontin yhteydessä. Tällä tavoin varmistetaan, että asunnot säilyvät kilpailukykyisenä pitkälle tulevaisuuteen eli toimitaan kestävän kehityksen mukaisesti ja vähennetään myös valtion taloudellista riskiä ARA-tuotannon osalta, toteaa rakennuttamisjohtaja Jouni Isomöttönen.

Kohteen pääsuunnittelija on toiminut Jari Lonka L Arkkitehdit Oy:stä. 

- Asuntojen muunneltavuus pienemmäksi tai isommaksi on huomioitu koko rakennuksen mitoituksessa, LVIS-tekniikassa sekä rakenteissa. Suunnittelun osalta se on vaatinut keskittymistä mitoitukseen sekä asuntosuunnitteluun, jotta kaikki eri variaatiot tuottavat hyviä asuntoja, kertoo Lonka ja painottaa tilaajan tahtotilaa rakentaa pitkäikäisiä asuntoja.

- Jos asuntokanta olisi laajemminkin muuntojoustavampaa, meidän rakennettu ympäristömme olisi joustavampi kaikenlaisille muutoksille ja asuntotarpeille, mitä tulevaisuus tuo tullessaan rakennuksen elinkaaren aikana. Tämän tyyppisiä hankkeita on alkanut tulla, mutta toimintatapa on kuitenkin vielä verraten uutta.

A-Kruunun 6-7-kerroksiseen taloon tulee 81 asuntoa kolmeen porrashuoneeseen sekä liiketilaa kaavamääräysten mukaisesti. Pysäköinti toteutetaan pihakannen alle. Asumisolosuhteita kesäaikaan parantaa taloon toteutettava kaukokylmä, jonka avulla jäähdytetään asuntoja tarvittaessa. Pääurakoitsijana toimii Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy.

Hankkeen arvioidaan valmistuvan kesäkaudella 2024. Asunnot ovat haettavissa kolme kuukautta ennen valmistumista. Vuokrat määräytyvät ARA-ohjeistuksen mukaisesti omakustannusperiaatteella.