Blogikirjoitus

Welcome home!

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tarjoaa kesällä ainutlaatuisen tilaisuuden ajatusten vaihtoon kansainvälisten asumisen toimijoiden kanssa.

ARA järjestää ison sosiaalisen asumisen kaupunkifestivaalin Helsingissä 14-17.6.2022 yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Housing Europen kanssa. Nelipäiväinen International Social Housing Festival kokoaa kansainvälisesti yhteen sosiaalisen asumisen asiantuntijoita, tutkijoita, rakennuttajia, suunnittelijoita ja päättäjiä. Kaupunkifestivaali on avoin kaikille yleishyödyllisestä asumisesta kiinnostuneille. Tapahtumakieli on englanti.

Sosiaalisen asumisen festivaalitapahtuma on järjestyksessään kolmas. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin vuonna 2017 Amsterdamissa ja toinen 2019 Lyonissa. Helsinki valikoitui festivaalin järjestämispaikaksi ainutlaatuisen työnsä ansiosta valtion tukeman, yleishyödyllisen asumisen edistäjänä. Helsinki tarjoaa festivaaliyleisölle mm. kohdevierailuja asuinalueilla, joissa Social mix -periaate näkyy parhaimmillaan. Kävijät saavat aimoannoksen tietoa siitä, miten omistus-, vuokra- ja asumisoikeusasumisen eri muodot on onnistuneesti sekoitettu meren äärellä halutuilla asuinalueilla.   

Festivaaliohjelmassa on 79 tapahtumaa, joista 28 on kotimaisten ja 51 kansainvälisten kumppaneiden järjestämiä. Tarjolla on seminaareja, työpajoja, näyttelyitä, verkostoitumistilaisuuksia, vastaanottoja, palkintogaaloja ja kohdevierailuja.

Festivaalissa on kolme keskeisesti sosiaaliseen ja yleishyödylliseen asumiseen liittyvää teemaa: 1. People first: quality of housing as quality of living, 2. Achieving affordability and sustainability in housing, 3. The right to housing: getting rid of the excuses not to guarantee it.

Suomi asunnottomuuden vähentämisen kärkimaana teemassa nro 3 herättää varmasti kiinnostusta kävijöissä. Niin ikään maailmanpoliittinen tilanne, äkillinen energiasaatavuuden heikentyminen sekä vihreä siirtymä herättävät keskustelua teemassa 2. Teemassa 1 kävijöitä kiinnostavat asumisen laatu ja ympäristö. Kesäkuun alkuun mennessä festivaaleille on ilmoittautunut jo 800 kävijää 54 eri maasta. Kaukaisimmat vieraat saapuvat Hawaijilta ja Australiasta.

Ulkomaisten kumppaneiden lisäksi tapahtumia tuottavat kotimaiset yleishyödyllisen asumisen toimijat, kuten kaupungit, vuokrataloyhtiöt, järjestöt ja säätiöt. Mukana on myös korkeakouluyhteisöjä, Kuntarahoitus ja ympäristöministeriö.

ARAn yhteistyökutsuun vastasi 30 kotimaista toimijaa, mikä on hieno määrä. Yleishyödyllisen asumisemme esiintuomiselle on selkeästi paikkansa. Me haluamme toki myös oppia ulkomaisilta vierailta, joten useita tapahtumia järjestetäänkin yhteistyössä ulkomaisten kumppaneiden kanssa. Aina on mahdollista tehdä asiat paremmin ja entistäkin laadukkaammin!

Festivaalin nimessä mainitaan sosiaalinen asuminen, mutta Suomessa puhutaan enemmänkin yleishyödyllisestä, julkisesta ja valtion tukemasta asumisesta. Terminä sosiaalinen asuminen antaa harhaanjohtajavan mielikuvan varsinkin Euroopan ulkopuolelta saapuville vieraille.

Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena onkin laajentaa mielikuvaa laadukkaaseen ja nykyaikaiset tarpeet huomioivaan asumiseen sekä näyttää, että valtion tukemissa asunnoissa asuu tavallisia ihmisiä ja perheitä. Toivotamme kaikki festivaalikävijät tervetulleeksi kotiin!

Sina Rasilainen
Hankepäällikkö
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA   

Lisätietoa festivaalista: socialhousingfestival.eu