Uutinen

Rento käsityökerho tutustuttanut naapurit toisiinsa

A-Kruunun Svanströminkuja 7:n kerhohuoneella kokoonnutaan tiistaisin käsitöiden parissa. Asukkaiden itse järjestämää käsityökerhoa on pidetty nyt jo kaksi vuotta, rennolla otteella.

Tällä hetkellä vakituisia osallistujia ovat Anu Pietilä, Annukka Berg, Sirkka Linnavuori, Kerttu Kolari ja Maisa Äkräs. Tällä kerralla mukavan tunnelman kerhoon pääsivät mukaan Anu, Annukka ja Kerttu. Kukaan heistä ei ole aiemmin ollut mukana vastaavanlaisessa kerhossa, ja ovat hyvin tyytyväisiä siihen mitä kerho heille tarjoaa. 

- Tänne voi tulla saamaan inspiraatiota omiin projekteihin ja juttelemaan samalla talon asioista. Kivaa on myös se, että pääsee olemaan aikuisten seurassa ja saa hetkeksi omaa aikaa lapsiperheen arjen pyörityksestä, toteavat kaikki.

Ei liittymiskriteerejä

Vaikka kyseessä on käsityökerho, jokainen voi osallistua, vaikka ei olisi koskaan ennen harrastanut käsitöitä eli kerhossa ei ole liittymiskriteerejä. Kerhon yksi tärkeä tarkoitus onkin antaa naapureille tutustumismahdollisuus toisiinsa.

Kerho on ostanut asukastoimintamäärärahoilla muun muassa ompelukoneen ja saumurin. Kerhohuoneelta löytyy myös kangaspuut sekä iso pöytä, jossa voi leikata kankaita ja piirtää kaavoja. Kerhohuone itsessään onkin olennainen osa käsityökerhon toimintaa. Kenenkään luona tapaamisia ei välttämättä onnistuisi järjestää.

Kerhohuone on mahdollistaa toiminnan

- Täällä on isot tilat, joten turvavälit pystytään toteuttamaan helposti. Täällä on myös erilaisia koneita, joita ei välttämättä löydy kotoa. Jos kutsuisi kerholaiset omaan kotiin olisi pakko alkaa siivoamaan, että kehtaisi ottaa ketään sisään, naurahtaa Sirkka, ja muut ovat samaa mieltä.

- Tämä tila on myös helppo pitää siistinä. Isolla pöydällä on myös helppo leikata kankaita. Kotona kaikilla pöydillä on aina jotain muuta sälää, lisää Anu. 

Kerhohuoneelta löytyy myös oma keittiö, jossa voi keittää kahvia. Juhlapyhinä on tuotu omia leivoksia mukaan. Myös kerholaisten syntymäpäiviä on juhlistettu kerholla, sekä juhlittu pikkujouluja. 

Käsityökerho taipuu moneksi

Kerholaiset ovat pohtineet myös eri teemoja kerholle. 

- Voisi järjestää ns. opetustuokioita, jossa joku, joka osaa ommella vetoketjun voi opettaa sitä muille, jotka haluavat oppia. Myös erilaisten käsityömuotojen opettelua olemme miettineet, kuten saippuantekoa, kertoo Sirkka. 

Monet tuovat tapaamisiin myös vanhoja vaatteita, joita täytyy korjata, tai käsityölehtiä, joista voi hakea inspiraatiota. Muilta kerholaisilta oppii myös uusia tekniikoita sekä saa inspiraatiota, jos etsii uutta projektia itselleen. 

Kaikki kerholaiset ovat ennestään harrastaneet käsitöitä, mutta kerho tuo hommaan enemmän säännöllisyyttä, johon ei kotona aina välttämättä pysty. Muiden kanssa tekeminen kannustaa myös itseä opettelemaan uusia asioita. 

Kerho tuonut uusia ystäviä

Kaikkien osallistujien mielestä kerho on tuonut heidän elämään uusia ystäviä, joihin ei ehkä muuten olisi koskaan tutustunut. Tutustumista helpottaa yhdessä tekemisen rento tunnelma. Kerhossa on aiemmin ollut mukana myös iäkkäämpiä ihmisiä, joille kerho on ollut mukava syy päästä ulos omasta asunnosta.

- Tällaiset kerhot ovat oiva tapa luoda ystävyyssuhteita ja saada pieni hengähdystauko omaan arkeen, kun pääsee rauhassa puhumaan asioista, tuumaavat Anu, Annukka ja Sirkka.

kuvituskuva

kuvituskuva

Teksti ja kuva: Ida Oljemark