Uutinen

Yhteiskäyttöauto helpottaa autottoman kauppareissuja

Janne ja Sanna Kojo ovat saaneet yhteiskäyttöautoista helpotusta arkeen ja kuukausittaisiin kustannuksiin. He suosittelevat palvelua mielellään muillekin.

Janne ja Sanna Kojo asuvat A-Kruunun Kruunuvuorenrannan viime lokakuussa valmistuneessa uudiskohteessa Pojamankadulla. Talossa on asukkaiden käytössä kaksi yhteiskäyttöautoa, jotka ovat helpottaneet autottomien arkea huomattavasti. Autot ovat Toyota Yaris Hybridiautoja, joille löytyvät omat parkkipaikat heti talon vierestä Pojamankadun varrelta. Jannen ja Sannan mukaan arjen pyörittäminen on paljon helpompaa yhteiskäyttöautojen vuoksi.

- Eniten käyttöä meillä on autoille kauppareissuilla ja postiasioissa, jotka on huomattavasti paljon helpompi hoitaa auton kanssa, kuin että kulkisi julkisilla. Joulun alla lahjojen ostaminen eri kaupoista oli helppoa, kun ei tarvinnut miettiä bussiaikatauluja tai kantokykyä, vaan lastasi kaikki autoon, kertoo Sanna.

Päätös luopua omasta autosta osoittautui oikeaksi

Janne ja Sanna luopuivat autosta muuttaessaan toiselta paikkakunnalta Kruunuvuorenrantaan, ja päätös on molempien mielestä tuntunut oikealta.

- Näkyyhän se kuukausittaisissa kustannuksissa, kun ei tarvitse omasta autosta maksaa. Kaikki vakuutusmaksut ja korjaamolla käynnit ovat jääneet pois. Sillä säästetyllä summalla ajelee näillä autoilla aika pitkälle, kertoo Janne.

Auton käyttö on helppoa

Autoista maksetaan ainoastaan sen verran mitä niillä ajetaan. Varaus tehdään sovelluksessa, jota hoitaa erillinen yhtiö, ja auton ovet avautuvat vain varauksen tehneille. Kun teknisiä ongelmia on joskus tullut vastaan, on palvelua voinut saada myöhäänkin illalla.

- Kerran soitin asiakaspalveluun ja sain apua noin kymmenen aikaan perjantai-iltana, kun sovelluksen kanssa oli haasteita. Koskaan ei ole ollut ongelmaa saada palvelua puhelimitse asiakaspalvelun kautta, kertoo Sanna.

Palvelussa kannattaisi huomioida myös lemmikit

Autot itsessään ovat olleet siistejä ja helposti saatavilla, mutta matkassa on ollut myös mutkia.

Jannella ja Sannalla on koira, jota pitäisi joskus kuljettaa pidemmillä reissuilla, mutta autoissa ei ainakaan vielä saa kuljettaa lemmikkejä. Kun autoja on kaksi, voisi vaikka toinen olla ns. lemmikkiystävällinen, jossa voisi kevythäkissä kuljettaa koiraa mukana.

Toinen kehityskohde, minkä Janne ja Sanna ovat huomanneet, on autojen akunkesto talvisin. Autojen parkkiruuduissa on latauspiste sähköautoille, mutta autot eivät ole niissä kiinni, joten ajoittain akku on saattanut olla erittäin vähissä pakkaskeleillä. Tämän vuoksi sovellus ei ole antanut varata autoa käyttöön tai ovet eivät ole auenneet, mutta apua on silti saanut nopeastikin asiakaspalvelun kautta.

Auton takakontin pakkaaminen

Janne ja Sanna suosittelevat yhteiskäyttöautoja

Kehitystarpeista huolimatta Janne ja Sanna ovat erittäin tyytyväisiä autojen tuomiin helpotuksiin, ja suosittelevat sitä vahvasti muille.

Yhteiskäyttöautot ovat heidän mielestään ympäristöystävällisempi vaihtoehto omalle autolle, ja ovat mainio ratkaisu Helsingin kaltaisissa isoissa kaupungeissa asuville, jotka eivät halua maksaa kalliista parkkipaikoista.

Yhteiskäyttöautot vaikuttavat myös vuokriin

A-Kruunu haluaa panostaa yhteiskäyttöautoihin, sillä niillä on suora vaikutus asuntojen vuokriin. Niiden avulla yhtiö voi tarjota palveluita eri elämäntilanteissa oleville asukkaille ympäristöystävällisellä tavalla.

- Keskusta-alueella paikoitus joudutaan pääsääntöisesti rakentamaan kalliisiin pysäköintilaitoksiin, joilla on suora vaikutus kohteesta perittäviin vuokriin. Rakennuttajat ovat saaneet joustavuutta autopaikkojen määriin kompensoimalla niitä esimerkiksi yhteiskäyttöautoilla. A-Kruunu haluaa myös edistää vähähiilisyyttä ja tuottaa asukkailleen joustavia palveluita eri elämäntilanteisiin, joihin yhteiskäyttöauto sopii hyvin, kertoo kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne.

Teksti: Ida Oljemark

Kuvat: Tapio Antere