Uutinen

A-Kruunulla suunnitteilla merkittävä määrä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

A-Kruunu tähtää noin 500 asunnon rakentamisen aloittamiseen vuonna 2018. Hankkeita on Helsingin seudun MAL-alueella sekä pääkaupunkiseudulla että kehyskunnissa.

Valtio-omisteinen A-Kruunu Oy toimii nyt neljättä vuotta. Rakenteilla on parhaillaan noin 500 asuntoa, ja valmiita asuntoja on omistuksessa saman verran.  ARAn tilastojen mukaan Helsingin seudun MAL-alueella lähti viime vuonna rakenteille kaikkiaan noin 1800 normaalia pitkän korkotuen ARA-vuokra-asuntoa, ja niistä A-Kruunun tuotantoa oli 374 asuntoa.

- Noiden tilastojen valossa voimme todeta, että A-Kruunun kädenjälki näkyy jo Helsingin seudun kohtuuhintaisessa asuntotuotannossa. Vuonna 2017 rakenteille lähteneiden hankkeiden määrää voimme pitää hyvänä saavutuksena sikäli, että urakkatarjousten saaminen on vaikeutunut, toteaa toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

ARA-vuokra-asuntojen rakentamisen hidasteena on tällä hetkellä rakentamisen korkeasuhdanne. Monet rakennusliikkeet keskittyvät mm. parempikatteiseen omaperusteiseen tuotantoon. Erityisesti Helsingin tehokkaasti rakennettavilla ranta-alueilla tarjousten saaminen voi olla haasteellista.

- Me olemme saaneet tarjouksia toistaiseksi suhteellisen hyvin.  Käytämme hankkeiden suunnitteluvaiheeseen merkittävästi resursseja ja panostamme ratkaisujen taloudellisuuteen ja toteutettavuuteen huomioiden elinkaarikestävyys ja asuttavuus. Pyrimme myös pitämään rakennusliikkeet informoituna tulevista hankkeistamme, toteaa Mäkimattila.

Urakkalaskentaan on tulossa tänä vuonna hankkeita Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä.

- Meillä on tällä hetkellä hyvä lyhyen tähtäimen tonttivaranto. Etsimme kuitenkin koko ajan uusia tontteja, kertoo Mäkimattila.

A-Kruunulle valmistuu maaliskuussa ensimmäiset puukerrostalot Helsingin Kuninkaantammeen. Puurakentamisen edistäminen on yksi A-Kruunun keskeisistä tavoitteista.

- Haemme jatkuvasti A-Kruunulle sopivia puurakentamishankkeita . Mikäli sopiva tontti löytyy, lähdemme viemään toista puukerrostalohanketta eteenpäin, kertoo Mäkimattila.

Vuokra-asuntojen kysyntä Helsingin seudulla on edelleen korkealla tasolla A-Kruunun näkökulmasta katsottuna. Kaikkiin valmistuviin asuntoihin on ollut paljon hakijoita.

- ARA-vuokra-asuntoja selvästi tarvitaan Helsingin seudulla. Jokaiseen taloomme on tähän mennessä ollut satoja hakijoita. Asukkaat kokevat tarjoamamme omakustannusperusteisen vuokratason kohtuuhintaiseksi, toteaa Mäkimattila.