Uusi yhteishallintolaki astuu voimaan ensi vuoden alussa
Lain tavoitteena on monella tavalla edistää asukkaiden asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Uudistusta esiteltiin syyskuussa Vuokralaiset ry:n järjestämillä Vuokralaispäivillä. A-Kruunu on toiminut jo aiemminkin uuden lain hengen mukaan.
Lakiuudistusta Vuokralaispäivillä esitellyt lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen Ympäristöministeriöstä korosti esityksessään, että kyse on tärkeästä osasta lähidemokratiaa ja siksi asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen haluttiin varmistaa jatkossakin.
- Laissa on nyt tuotu uusia toimintatapoja viestintään sekä asukkaiden ja yhtiön väliseen toimintaan niin, että kokousten määrää ei ole lisätty. Tiedonkulun ja kommunikoinnin pitää olla vastavuoroista eli jos asukkaat esittävät toiveita, yhtiön pitää viestiä siitä, miten toiveet on otettu huomioon. Yhtiöiden pitää jatkossa myös ilmoittaa asukkaille yhteyshenkilö, johon voidaan olla yhteydessä yhteishallintoon liittyvissä asioissa, kertoi Karjalainen.
Asukastoimikunta keskittyy yhteisöllisyyden kehittämiseen
Uutena toimielimenä asukashallintoon tulee asukkaiden ja yhtiön välinen yhteistyöelin, joka käsittelee jatkossa yhtiön koko asuntokantaa koskevia yhteishallintoasioita, kuten antaa lausunnot vuokrantarkistuksista. Aiemmin lausunnon on antanut asukastoimikunta.
- Asukastoimikunnan toimialaan tulee jatkossa kuulumaan erityisesti asumisviihtyvyyden, yhteisöllisyyden ja turvallisuuden edistäminen. Naapuruston sovittelu jää kuitenkin pois rahoitussuunnitelman käsittelyn lisäksi toimikunnan tehtävistä, kertoi Karjalainen ja vastasi yleisökysymykseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn roolista lain valvojana.
- Aiemmin yhteishallintolain valvonta on kuulunut aluehallintovirastolle, mutta jatkossa valvonnan hoitaa ARA, ja kantelut eivät jatkossa maksa asukkaille mitään toisin kuin aiemmin on ollut.
Toimintamalli hiotaan yhdessä asukkaiden kanssa
Yhteistyöelimen asettaminen ei ole A-Kruunulle uusi asiaa, sillä puheenjohtajien kokous on toiminut vastaavantyyppisenä toimielimenä ja sitä on helppo kehittää uuden lain mukaan toimivaksi.
- Luomme tarkemmat muutokset asukashallintomalliimme yhdessä asukkaiden kanssa. Yhteistyöelimen toiminta ja jäsenten valinta on hyvä organisoitua asukkaita parhaiten palvelevalla tavalla. Sillä periaatteella olemme pyrkineet toteuttamaan asukashallintoamme tähänkin saakka, toteaa kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne.
Tänä syksynä A-Kruunussa on tarkoitus kokeilla tulevan vuoden budjetin ja vuokranmäärityksen läpikäymistä myös valtakunnallisella Teams-kokouksella sen lisäksi että asiat käydään tänä vuonna vielä myös asukaskokouksissa läpi. Uusi laki korostaa myös sähköisten viestintäkanavien hyödyntämistä asukashallinnossa.
- Haluamme kokeilla erilaisia viestintäkeinoja, jotta löytäisimme parhaat mahdolliset tavat toimia niin, että asukkailla olisi myös mahdollisuus kysyä asioista, korostaa Puolanne.
Kuvassa Anu Karjalaisen (oik.) kanssa on Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita syyskuisilla Vuokralaispäivillä. Mukana risteilyllä oli myös A-Kruunun asukasaktiiveja. A-Kruunu tarjoaa asukasaktiiveille mahdollisuuden lähteä Vuokralaispäiväristeilylle joka syksy.
Tulevan lain suurimmat muutokset
- Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat jatkossa myös 15 vuotta täyttäneet henkilöt, jos he ovat tehneet vuokrasopimuksen.
- Yhteishallinnon luottamustehtävään valitun tulee olla luottamustehtävässä toimiessaan yhteisön asukas.
- Asukastoimikunnan tehtävistä poistuu sekä sovittelun että rahoitussuunnitelman eli vuokranmääritykseen vaikuttavien talousasioiden käsittely.
- Asukastoimikunta voidaan erottaa kesken toimikauden, mikäli puolet asukkaiden kokouksessa läsnä olevista äänioikeutetuista kannattaa asiaa.
- Yhtiön kaikkien talojen asukastoimikuntien puheenjohtajat tai toimikunnan sijasta valitut edustajat muodostavat yhteistyöelimen, joka muun muassa ottaa kantaa vuokranmäärittelyyn.
- Asukaskokoukset voi jatkossa järjestää ns. hybridikokouksina eli läsnäolo- ja etäkokouksina.
- Asukaskokouskutsu on toimitettava jatkossa kaksi viikkoa ennen kokousta.
- Asukkaiden kokouksella ja yhteistyöelimellä on oikeus saada oikeuksiensa käyttämiseen tarpeelliset vuokrataloyhteisöä koskevat tiedot.
- Yhtiön on tiedotettava asukkaille asioista, joilla voi olla merkitystä asumiseen ja asukashallintotoimielimien oikeuksien käyttämiseksi.
- Yhteishallinnon toimivuutta valvoo jatkossa ARA, jolla on myös oikeus määrätä uhkasakko. Asukkaat voivat kannella maksutta ARAlle yhteishallintoon liittyvistä epäkohdista.