Puurakentaminen on noussut kuntien ja kaupunkien sekä tilaajien agendalle, ja sitä myöden urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden työpöydälle. Samalle agendalle on herännyt kysymys, miten puukerrostalorakentaminen saadaan kohtuuhintaiseksi.

Aloitetaan sanomalla se suoraan: betonista ja teräksestä ei synny ilmastokestäviä rakennelmia. Tai tarkennuksena tähän: mikä vain jo pystyssä oleva rakennelma voi kyllä tätä olla, mutta loput betonit ja teräkset pitäisi jättää tuottamatta ainakin niin kauan kuin ne tuotetaan nykyisillä tuotantoteknologioilla.

 

Yhteiskunnalla tulee olla aktiivinen rooli myös rakentamisen sektorin kehittämisessä. Konkreettisesti julkisen sektorin tulee tukea erityisesti rakentamisen uusia innovaatioita. On tärkeää kehittää esimerkiksi uusia kerrostalorakentamisen teknologioita ja ratkaisuja. Puurakentaminen ei ole rakentamisen sektorista irrallinen vaan perinteisesti ja tulevaisuudessa vahvemminkin kehityksessä mukana oleva ja materiaaliominaisuuksiensa kautta paljon potentiaalia omaava.

A-Kruunun tavoitteena on olla omissa toimissaan hiilineutraali toimija vuoteen 2030 mennessä. Keinoina ovat muun muassa uusiutuvan lämmitysenergian käyttö, rakennushankkeiden hiilijalanjäljen laskenta sekä rakennusten energiatehokkuuden parantaminen.

 

Suomessa puukerrostalorakentaminen on herättänyt paljon keskustelua ja kiinnostusta erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Aiheesta on keskusteltu mediassa, se on nostettu esiin hallitusohjelmissa ja aiheen tieteellisten julkaisujen määrä on ollut viime vuosina selkeässä kasvussa. Puukerrostalorakentaminen on herättänyt kiinnostusta myös useammassa eri sijoittaja- ja investorikategoriassa, jotka ovat jo toteuttaneet tai ovat harkinneet toteuttavansa puukerrostalokohteita. Näissä projekteissa on koettu sekä onnistumisia että tunnistettu haasteita.

 

A-Kruunun tavoitteena on olla hiilineutraali toimija vuonna 2030. Vähähiilisyystiekartta pyritään saamaan aikaan jo tämän vuoden puolella.

Suomessa on viime aikoina havahduttu laajasti kiertotalouden mahdollisuuksiin lisätä ihmisten hyvinvointia kuitenkin niin, että vähennetään samalla luonnonvarojen kulutusta. Puhutaan jopa uudesta talousmallista, joka perustuu materiaalien uudelleenkäyttöön, digitalisaatioon ja palveluihin. Kaiken takana on tietysti ilmastonmuutos, johon on reagoitava, ja ollaankin reagoimassa nopeasti.

Puurakentamisen peruselementit alkavat olla kunnossa, lastentaudit takana ja hintakin yhä kilpailukykyisempi. A-Kruunu haluaa lisätä puurakentamisen positiivista kehää omalla 1000 puukerrostaloasunnon kampanjallaan.

kuva:
A-Kruunun ensimmäinen puukerrostalo valmistui vuonna 2018 Helsingin Kuninkaantammeen.

Kuusikko – Suomen suurin puukerrostalokohde on rakenteilla Tampereen Vuoreksen Isokuusen alueella. TA-Asumisoikeus Oy ja A-Kruunu rakennuttavat ARA-rahoituksella yhteensä 195 asuntoa. Arkta Rakennus Oy toimii hankkeen urakoitsijana.

A-Kruunun puukerrostalokohde Helsingin Kuninkaantammessa on ehdolla Puuinfon järjestämässä kilpailussa vuoden 2018 Puupalkinnon saajaksi. Yleisö voi äänestää suosikkiaan Puuinfon nettisivuilla 21.10. saakka.